вівторок, 16 квітня 2024 06:20

Чому кури клюють яйця та як їх від цього відучити: корисні поради

Чому кури клюють яйця та як їх від цього відучити: корисні поради
Іноді кури можуть клювати знесені яйця. Фото: itvmg.com

Іноді кури починають їсти яйця, які самі ж несуть. Це може стати проблемою в господарстві.

Щоб відучити курей їсти яйця, потрібно знати причини, чому вони це роблять, пише Gazeta.ua.

Серед основних причин може бути нестача в організмі птиці кальцію. У такому випадку до раціону курей потрібно додати більше цієї речовини. Можна, наприклад, обмежитись крейдою або ж додати до корму подрібнену яєчну шкарлупу.

Кури також можуть клювати яйця, якщо їм не вистачає білка. Особливо часто це трапляється взимку. Влітку отримати білок можна з комашками, черв'ячками чи рослинною їжею.

Причиною може бути нестача вітаміну D через дефіцит сонячного світла взимку. При цьому у курей можуть бути опухлі суглоби, м'якість дзьоба та кігтиків, невпевнена постава та стан самих яєць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сире яйце провокує появу смертельної хвороби. Про яку йдеться

Кури також можуть клювати свої яйця через тісноту в курятнику та недостатність території для прогулянки. Щільність курей у курятнику має бути від двох до чотирьох птахів на квадратний метр. Для вигулювання на квадратний метр має припадати не більше однієї курки. Птахів слід випускати на прогулянку на свіжому повітрі. Активною частиною дня для курей є період в 14-16 годин. У цей час вони потребують освітлення навіть взимку.

Окрім того, деякі породи курей генетично схильні до поїдання своїх яєць. Таким курям рекомендують обрізати дзьоба. Клювати свої яйця кури можуть через порушення "ієрархії" в курятнику. Виводки не варто збивати до групи за відсутності їх контакту на стадії курчат, а також за значної вікової різниці. Кури також їдять яйця через стрес або агресію.

Щоб кури не клювали своїх яєць, потрібно насамперед налагодити для них правильний раціон. У ньому мають бути в достатній кількості всі поживні речовини - білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Особливу увагу на це потрібно звертати взимку.

У зимовий час в курнику слід забезпечити додаткове освітлення. При цьому до раціону потрібно додавати вітаміни та свіжу траву. У курник можна поставити годівницю з кальцієм - крейдою, або подрібненою яєчною шкаралупою.

Важливо також правильно облаштувати гнізда для курей. Вони мають розташовуватися невисоко і повинні бути досить просторими. Всередині має бути м'яко і тепло. Гнізда для 10 несучок нем'ясних порід влаштовують по 2-3 одиниці розміром близько 25 на 35 см в закутках. Курник потрібно тримати в чистоті та стежити за вологістю, слідкувати, щоб там не було гризунів.

Щоб відучити курей клювати яйця, можна в гніздо покласти муляж. Для цього за допомогою шприца з голкою слід видалити вміст яйця й заповнити його гірчицею та гострим перцем. Після таких "ласощів" птиці більше не захочуть клювати знесені яйця.

Можна також замісити солоне тісто: 1 склянка борошна, 0,5 склянки солі та 0,5 склянки води. Із нього слід накатати кульки у формі яєць й поставте тісто в тепле місце, щоб зверху воно підсохло. Потім такі "яйця" покладіть в місце, де несуться кури.

Багато хто впевнений, що яйця перед використанням треба мити.

Нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош розповіла, чи справді треба мити яйця перед приготуванням та як правильно це робити.

Зараз ви читаєте новину «Чому кури клюють яйця та як їх від цього відучити: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі