четвер, 04 квітня 2024 18:52

Як правильно мити яйця перед приготуванням: пояснення нутриціолога

Як правильно мити яйця перед приготуванням: пояснення нутриціолога

Багато хто впевнений, що яйця перед використанням треба мити.

Нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош у своєму Instagram розповіла, чи справді треба мити яйця перед приготуванням та як правильно це робити.

"Кури та інша домашня птиця можуть переносити бактерії сальмонели на шкарлупі через контакт із фекаліями. Крім того, ці бактерії можуть міститись і всередині яєць. Миття яєць перед приготуванням може збільшити ризик зараження сальмонелою, оскільки вода, особливо холодна, може "всмоктуватись" в яйце через пори в шкаралупі", - пояснює Ольга Дорош.

Як відмити яйце від фекалій та іншого бруду

Можна витерти видимі забруднення (пір'я, фекалії) вологим рушником, після чого висушене яйце покласти до холодильника;

також можна взяти окрему миску і мити яйце по одному в гарячій воді (вода має бути на 11-20 градусів вища за температуру яйця!)

після миття яйця важливо одразу почати процес його приготування, а руки та поверхні, що з ними контактували - ретельно вимити з милом.

Як зменшити ймовірність захворювання через яйця

Купуйте яйця в магазинах, де вони зберігаються в холодильнику. Щоразу коли люди купують яйця на ринку - ризик заразитись зростає;

зберігайте яйця в холодильнику при 4,4 градусах і нижче. Якщо в яйцях є бактерії, вони швидко розвиватимуться при кімнатній температурі;

куплені яйця варто з'їсти впродовж 3, максимум 5 тижнів;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як визначити свіжість яєць за 3 хв.: запам'ятайте ці способи

відразу викидайте розбиті яйця;

варіть яйця поки жовток і білок не стануть твердими;

використовуйте мило та гарячу воду для миття рук та предметів, що контактували із сирими яйцями;

не можна мити яйця наперед для зберігання і загалом рекомендацій мити немає.

Їсти переварені яйця небезпечно для здоров'я. Перевареними вважаються такі, коли жовток отримав зелено-синюватий відтінок під час теплового оброблення з яєць виділяється сірководень. Він є токсичним газом і може легко потрапити в білок.

Ці токсини викликають отруєння та навіть сильну задуху. Тому їсти такий продукт вкрай небезпечно для здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно мити яйця перед приготуванням: пояснення нутриціолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі