вівторок, 05 березня 2024 12:36

Сире яйце провокує появу смертельної хвороби. Про яку йдеться

Сире яйце провокує появу смертельної хвороби. Про яку йдеться
Назвали головну причину, чому варто відмовитись від вживання сирих яєць Фото: pinterest

У сирому вигляді яйця вживати не варто. У ньому може міститися бактерія сальмонела, яка провокує серйозне захворювання - сальмонельоз.

Такі бактерії живуть, зокрема, у кишківнику свійської птиці та можуть потрапити на внутрішню частину яєць ще до того, як утвориться шкаралупа, пише FoodSafety.

Сальмонела також може опинитися на яйці після того, як його відкладуть. У відомстві додали, що сальмонела вражає більше, аніж 1,3 мільйона осіб на рік, спричиняючи понад 400 смертей, зазначають у Центрі з контролю та профілактики захворювань США.

Якщо є сальмонельоз - симптоми такі:

блювота;

діарея;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим замінити яйця в рецептах: 12 несподіваних варіантів

черевні судоми;

висока температура.

Експерти зазначили, що ця хвороба становить найбільшу небезпеку для людей, у яких ослаблений імунітет, для тих, хто старше 65 років, а також для дітей віком до 5 років.

Чому не варто їсти сирі яйця - інші причини

У The Journal of Nutrition було опубліковано дослідження, в якому стверджувалося, що людина із сирого яйця засвоює тільки 50% білка, а з вареного - 90%.

Під час купівлі яєць треба звертати увагу на зовнішній вигляд. Щоб не захворіти на сальмонельоз, не беріть з тріснутою шкаралупою. На ній багато шкідливих бактерій, які можуть потрапити у сире яйце.

Яйця маркують за кількома критеріями. В кожного є своя категорія. Часто виникають суперечки про те, які яйця кращі - С0 або С1. Яйця С1 більш корисні. Таке маркування дають, коли кури вільно переміщаються у своїх вольєрах і можуть гуляти на свіжому повітрі. Величезної різниці немає, просто другий варіант вважається більш "бідним" на вітаміни. Кури знаходяться у клітках і не можуть дихати свіжим повітрям. Вдома перевірте: хороші яйця чи ні. Опустіть яйце у холодну воду. Свіже яйце залишиться на дні, а тухле - спливе.

Зараз ви читаєте новину «Сире яйце провокує появу смертельної хвороби. Про яку йдеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі