Вперше картопляну закуску приготував темношкірий шеф-кухар Джордж Крам у курортному містечку Саратога-Спрінгс, США. Як і усе геніальне - чіпси з'явилися випадково.
За однією із версій 24 серпня 1853 року один з найбагатших і найуспішніших підприємців США Корнеліус Вандербільт відвідав ресторан, де працював Крам. Однак чоловік був не задоволений товщиною картоплі, яку йому подали. Кухар розсердився і нарізав овоч неймовірно тонко, потім обсмажив у великій кількості олії. В результаті клієнт високо відзначив роботу шефа, адже був у захваті від страви, яку згнодом включили у меню.
Цікаві факти:
- Чіпси були настільки популярними, що у 1950-х роках стали продуктом, який найчастіше рекламували на американському телебаченні.
- Якщо спочатку продавали тонко нарізану смажену картоплю, то у 1969 компанія Pringles почала виготовляти чіпси на основі сухого картопляного пюре. Вони були однакового розміру і форми. Упаковувалися в герметичні пакети.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не така небезпечна, як говорять: вся правда про локшину швидкого приготування
- Відому упаковку-туб популярних чіпсів Pringles створив і запатентував Фред Бор. Він настільки пишався цим, що заповів поховати його прах у схожій тубі. Так і сталося.
- 150 років тому чіпси були їжею багатіїв. Їх подавали лише у дорогих ресторанах.
- Найдорожчі чіпси продавалися у коробках по 5 штук. Коштували 56 доларів. Попри шалену ціну, їх розпродавали досить швидко. Кожен з п'яти чіпсів мав особливий смак.
Харчова добавка глутамат натрію, яку додають у чіпси, вермішель швидкого приготування, соєвий соус, курячий бульйон та іншу малопоживну їжу, цілком безпечна.
Коментарі