понеділок, 03 вересня 2012 00:08

Через 17 років в Землю може врізатися величезний астероїд

Через 17 років в Землю може врізатися величезний астероїд
vesti.ru

Планеті Земля може загрожувати астероїд Apophis з масою в 50 мільйонів тонн і діаметром 320 метрів, стверджують вчені. За одною з версій, астероїд перетне орбіту Місяця і кинеться до Землі зі швидкістю 45 тисяч кілометрів на годину. Точний час можливого Апокаліпсису відомо вже до секунди: П'ятниця, 13 квітня 2029, 4.36 ранку за Гринвічем.

"Це справді небезпечно для Землі, тому що якщо астероїд впаде на її поверхню - а падати він буде зі швидкістю не менше 16 кілометрів на секунду - то від одного його падіння виділення енергії буде як від падіння тисяч атомних бомб, в атмосферу підніметься величезна кількість пилу", - говорить завлабораторією російського державного астрономічного інституту МДУ Михайло Прохоров.

Катастрофа трапиться, якщо космічний кругляк потрапить в гравітаційну "шпарину": смужку простору в кілометр шириною. Сила тяжіння Землі просто розверне Apophis в небезпечному напрямку, і планета виявиться буквально на прицілі у момент наступного зближення - 13 квітня 2029 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дворі американського інституту зіштовхнули два "астероїда" (ФОТО)

При зіткненні Apophis може накоїти небачених бід. Його падіння припадає на смугу в 50 кілометрів, що пролягає через Росію, Центральну Америку і Атлантику: сотням міст загрожує повна руйнація. Але навіть якщо Apophis впаде в океан, утвориться кратер завглибшки в 3 і діаметром в 8 кілометрів, від якого навсібіч побіжать хвилі цунамі. В результаті, скажімо, узбережжі Флориди потрапить під удар двадцятиметрових хвиль, які протягом години будуть валитися на материк.

Втім, у це зближення кам'яна брила, як запевняють вчені, таки пролетить повз Землю на відстані 30 тисяч кілометрів. А ось подальші зустрічі можуть стати фатальними.

"Навіть якщо цього зіткнення не трапиться, на наступних обертах він буде продовжувати зближуватися із Землею, і шанс, що він через 50-150 років відбудеться, залишиться" - згущує фарби Михайло Прохоров.

Зараз ви читаєте новину «Через 17 років в Землю може врізатися величезний астероїд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі