пʼятниця, 09 квітня 2010 17:25

Астрономи встановили, що Венера жива

Астрономи встановили, що Венера жива
Астрофізики знайшли підтвердження нещодавньої вулканічної активності на Венері. Стаття вчених опублікована в журналі Science, а її короткий виклад наводиться на сайті Німецького аерокосмічного центру, співробітники якого брали участь в роботі.

У рамках дослідження вчені використовували дані про температуру поверхні планети, зібрані спектрометром VIRTIS (спектрометр для спостереження теплового випромінювання в інфрачервоному і видимому діапазонах) на борту Venus Express. За словами вчених, висока щільність атмосфери призводить до того, що температура на поверхні повністю визначається температурою атмосфери. 

Порівнюючи припущення, отримані за допомогою комп"ютерної моделі, з фактичними даними, учені змогли ідентифікувати так звані гарячі регіони - частини поверхні, де температура на 2-3 градуси вища за передбачуван

Подальший аналіз зібраної інформації дозволив встановити, що розбіжність з теорією зумовлена особливостями складу породи в даному регіоні, а також недостатнім рівнем її ерозії під впливом місцевої погоди. Дослідники вважають, що ці регіони можуть складатися з матеріалу, який був викинутий на поверхню в результаті вулканічної активності. 

Зібраних даних, однак, недостатньо для того, щоб сказати, як давно відбувалася вулканічна активність. За словами вчених, вік грунту може становити від 250 років до 2,5 мільйона років. Водночас припускають, що вік породи, скоріш за все, лежить ближче до нижньої межі. Таким чином, багато вулканів можуть бути активними досі.

Апарат Venus Express займається вивченням Венери з квітня 2006 року.

Infox.ru, Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Астрономи встановили, що Венера жива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі