пʼятниця, 05 червня 2009 08:19

Як на дітей впливає переїзд сім"ї

Як на дітей впливає переїзд сім"ї
Часті переїзди сім"ї не найкращим чином впливають на стан дитячої психіки. До такого висновку прийшли учені з Університету Орхуса, Данія. Вони виявили, що діти, які міняли місце проживання більше трьох разів, мають підвищену схильність до суїциду.

Дослідники, проаналізувавши дані статистики по дітях, які народились з 1978 по 1995 рік, з"ясували, що 4 160 з них робили спробу самогубства у віці від 11 до 17 років. У 79 випадках спроби закінчились успіхом.

Виявилось, що спроби суїциду набагато частіше спостерігалися серед дітей, сім"я яких часто переїздила. Більше половини дітей, які робили такі спроби, міняла місце проживання більше трьох разів. Сім відсотків потенційних самогубців переїздили більше 10 разів.

За словами керівника опублікованого в Archives of General Psychiatry дослідження Пін Циня, розрив з однолітками, припинення колективних занять і неспокій, пов"язаний з новим середовищем, є психологічно важкими для дитини.

Ситуацію посилює і брак батьківської уваги до почуттів дитини при ухваленні рішення про переїзд. У результаті часте повторення подібних ситуацій призводить до постійного стресу, що викликає суїциїдальні думки, вважає учений.

За спостереженнями психологів, найлегше переживають переїзд сангвініки. Ці діти прагнуть до нових вражень, із задоволенням знайомляться з людьми, їм цікаво облаштовуватися на новому місці. Часто переїзд у них асоціюється зі святом. Маленькі холерики теж дуже товариські, але зайва емоційність, схильність до перезбудження можуть створити проблеми: дитина погано спить на новому місці, психіка "перевантажується" новими враженнями, можуть загострюватися агресивність, нетерпимість, плаксивість. Для таких дітей важливий поступовий перехід до життя на новому місці.

Флегматики взагалі не люблять змін в звичному, розміреному житті. За зовні спокійною поведінкою криється незадоволеність, може непомітно розвиватися невроз. Нарешті, найважче переживають переїзд меланхоліки, повідомляє Kleo.ru.

Зараз ви читаєте новину «Як на дітей впливає переїзд сім"ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі