середа, 28 вересня 2011 13:47

50-річній британці лікарі виростили нове коліно

50-річній британці лікарі виростили нове коліно

50-річна британка, яка страждала від нестерпних болів у коліні цілих шість років, тепер знову радіє життю. Революційна технологія дозволила їй заново "виростити" пошкоджену частину тіла.

Ліз Ковен роками мучилась від болю в коліні. Вона вже не сумнівалась, що єдиним порятунком для неї стане операція з трансплантації пошкодженої частини тіла. Проте лікарі з лікарні Spire Southampton Hospital провели "революційне" лікування, що дозволило жінці знову жити без страждань.

Лікарі взяли трохи хрящової тканини з частини правого коліна пацієнтки, на яку не припадало вагове навантаження під час ходіння. Зразок привезли до Бельгії, де в спеціальній лабораторії з хряща витягли 15 000 клітин. Потім на їх основі було вирощено більше 6 млн клітин, які й транспортували назад до Великобританії. Клітини згодом пересадили в отвір на хрящі в коліні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройшла перша операція на серці дитини в утробі матері

Протягом наступних 12 місяців клітини будуть продовжувати рости, заповнюючи собою цей отвір. І через рік лікарі зможуть точно сказати, чи завершилось успіхом їхнє унікальне лікування. Поки що Ліз потрібно пройти через жорсткий реабілітаційний режим, щоб шанси на успіх були максимальними.

"Вони взяли частинку мене, щоб "підремонтувати", - усміхається пацієнтка. - Я не надто роздумувала над цією пропозицією, тому що це був шанс позбутись від болю і дискомфорту без всяких операцій із заміни коліна. Мені потрібно було піти на це. Минуло всього кілька тижнів, але я вже відчуваю себе на сьомому небі. Наприклад, можу рухати правою ногою в машині без всяких проблем. Можу ходити вгору-вниз по сходах без болю. Поки рано говорити, чим все закінчиться, але я тримаю пальці схрещеними і вірю в перемогу".

Зараз ви читаєте новину «50-річній британці лікарі виростили нове коліно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі