вівторок, 13 вересня 2011 15:00

Хірурги зробили операцію на мозку чоловіка без наркозу

Хірурги зробили операцію на мозку чоловіка без наркозу

42-річний Яін Баті з Флінтшіра пережив складну операцію на мозку. При цьому частину операції, яка тривала п'ять годин, він перебував у повній свідомості, пише The Daily Mail. Лікарям потрібно було видалити 95% пухлини, однак вони боялись зачепити здорові частини мозку, що відповідають за мову, відчуття і рух.

Тому під час операції довелося відмовитись від загальної анестезії. Хірурги ставили пацієнтові питання щодо того, чи відчуває він поколювання, поки ті торкалися різних частин мозку. При невдалому збігу обставин чоловік міг би втратити чутливість обличчя та верхньої частини тіла. Тому операція без використання загальної анестезії була єдиним виходом.

За словами пацієнта, він не відчував болю. Якщо стимуляція мозку не викликала поколювання на обличчі або в лівій руці, то хірурги продовжували видалення пухлини. Якщо ж відчуття були, то вони зупинялися. За всім процесом видалення астроцитоми - гліальної пухлини, яка призводила до оніміння обличчя та іншим відхилень, - пацієнт спостерігав через монітор. До цих пір у чоловіка спостерігаються деякі побічні ефекти (короткочасна пам'ять не занадто гарна), однак тепер його життю ніщо не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «Хірурги зробили операцію на мозку чоловіка без наркозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі