середа, 30 травня 2012 17:22

112-річний датський маяк через 15 років повністю зникне під піском
8

Маяк намагалися захистити усіма можливими способами
Фото: Фото: amusingplanet.com
Навіть ті будівлі, які спеціально звели біля маяку, вже повністю зникли під піском
Науковці передрікають маякові ще 15-20 років життя
Всередині ще краще видно як стихія бере верх
Навіть доступ до старенького маяка для туристов уже обмежений

Рубьерг Кнуд (Rubjerg Knude), як і більшість маяків по усьому світу, - довгожитель. Вперше на ньому загорівся вогонь 27 грудня 1900, і з тих пір він допоміг багатьом кораблям відшукати правильний шлях.

Маяк був збудований на береговому схилі на найвищій точці в 60 метрів над рівнем моря. Будова височіла на 23 метри у висоту. Проте з часом море підходило все ближче, вітер приніс до скелі велику кількість піску, який поступово накопичувався навколо маяка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бразилії зникає одне з семи нових чудес світу

Врятувати маяк намагалися неодноразово: будували загороджувальні дерев'яні споруди навколо нього і висаджували рослини для зміцнення грунту, але всі зусилля були марні. Стихія безжально поглинає маяк і довколишні будиночки.

В останній раз маяк подавав сигнал 1 серпня 1968 року, з тих пір він більше не функціонує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під купами сміття зникає історична пам"ятка Миколаївщини

Пізніше маяк Рубьерг Кнуд використовувався як музей і кав'ярня, сюди з'їжджалося багато туристів, щоб побачити своїми очима руйнівну силу природи. Однак у 2002 році піски остаточно "відвоювали" у людей маяк, і відвідувати його стало неможливо. Вчені припускають, що протягом 15 - 20 років він неминуче зникне з лиця землі.

Зараз ви читаєте новину «112-річний датський маяк через 15 років повністю зникне під піском». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі