вівторок, 11 липня 2017 06:55

"Виникатимуть стихійні лиха, буде багато вулканів і землетрусів"

Автор: Олена Капнік
 

У теперішньому вигляді Земля проіснує декілька століть. Протягом цього часу суттєво зміняться погодні умови, побільшає землетрусів і вивержень вулканів. Існує ймовірність, усе живе на землі зникне. Такі результати досліджень американських науковців Міського університету Нью-Йорка.

— Щодня з'являються новини про аномальні погодні та природні катаклізми. Землетруси відбуваються там, де їх не було сотні років. Неймовірні за силою урагани, нищівні шторми, торнадо і смерчі в тих місцях, де їх раніше ніколи не бачили. На Землі немає територій, не порушених цими глобальними змінами, — каже американський науковець у галузі теоретичної фізики 70-річний Мітіо Каку. Понад 30 років він викладає в коледжі Міського університету Нью-Йорка. Досліджує природні явища на планеті. — Усім час звикати до нових умов. Земля ніколи не буде така, як раніше. Умови ставатимуть більш нестабільними.

Кінець світу може наступити з різних причин. Найбільш імовірні — зміна сонячної активності, падіння астероїда та різка зміна температури повітря.

— Сонце не погасне ще 4,5 мільярда років. Але здатне спровокувати надзвичайні події на Землі. Людство може постраждати через надмірні суперспалахи — вибухове виділення сонячної енергії. Сонячні плями продукують радіохвилі, що досягають Землі в тій частині, яка в той час обернена до Сонця. Востаннє такі були 2002 року. Тоді частина Канади залишилася без світла. Збитки оцінили у 8 мільярдів доларів, — розповідає старший науковий працівник відділу фізики Сонця Головної астрономічної обсерваторії НАН України Сергій Осіпов, 59 років. — Найпотужніше сонячне збурення відбулося 1859-го. Призвело до пожеж та оглушення операторів телеграфа. Найближчих кілька десятків років таких спалахів не буде. Потім час від часу світильність збільшуватиметься. Але загалом його активність пішла на спад. Пік сонячної активності спостерігали в 1960 роки. Кількість плям зменшується. Це може призвести до пониження температури за 20–30 років. Літо стане холоднішим. Зима — морознішою й довшою, — розповідає науковець. — У Європі таке спостерігали в 1645–1715-х. На Сонці було близько 50 плям, замість звичайних 40–50 тисяч. Тоді замерз Дунай, а лід із Сени сходив до кінця квітня.

Більш небезпечні для Землі астероїди та комети. Деякі з них перетинають орбіту нашої планети, тому можуть стикнутися з нею. Динозаврів знищив астероїд діаметром 10 км. Для знищення Землі достатньо астероїда діаметром 1 км. Зближення таких тіл із Землею стається раз на 250 тис. років.

— Це спричинить глобальну катастрофу — по всій планеті виникатимуть стихійні лиха, буде багато вулканів і землетрусів. Утворюватимуться океанічні цунамі. Хмари пилу можуть закрити Сонце. Це спровокує зниження температури — феномен "ядерної зими". Масштаб катастрофи залежатиме від розмірів і швидкості небезпечного об'єкту.

Зміна клімату на планеті залежить не лише від космічних явищ, а й діяльності людей. Життя може зникнути після застосування ядерної зброї, спалахів хвороб або перенаселення.

— Що складнішою ставатиме наша цивілізація, то буде більш вразлива до різних загроз. Антибіотики втрачають ефективність, на деякі бактерії вони не діють узагалі. Зростання населення провокує брак їжі, води — природні ресурси вичерпні. Збільшується військова агресія деяких країн. Наприклад, Росії та Північної Кореї. Ісламська держава здійснює терористичні атаки по світу. З кожним роком контролювати це все важче й важче, — каже Сергій Осіпов.

4 рази можна знищити Землю ядерною зброєю Росії, США, Китаю, Франції, Великої Британії та інших країн, порахували в Стокгольмському міжнародному інституті дослідження проблем миру. Всього у світі 20,53 тис. одиниць атомної зброї.

Виживуть голуби і пацюки

У найекстремальніших погодних умовах більшість видів тварин загине, говорить зоолог 52-річний Василь Єрмак.

— Усе залежить від кліматичних умов. Якщо Землю чекає глобальне потепління, збільшиться популяція комах, плазунів, африкан­ської фауни тварин. Під час похолодання тварини, що звикли до тепла, зникнуть, — каже він. — У випадку поширення радіації на планеті чи закриття Сонця хмарами пилу від землетрусів та інших катаклізмів виживуть тільки пацюки, голуби і десятки комах. Ці види більше за людей пристосовані до життя в темряві й нестабільного харчування. Якщо ситуація із кліматом не мінятиметься, то до кінця століття на території України можуть зникнути бурі ведмеді, хом'яки, тхори, норки та інші тварини.

Зараз ви читаєте новину «"Виникатимуть стихійні лиха, буде багато вулканів і землетрусів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі