четвер, 31 травня 2007 19:56

В Україні визначили три найбільш забруднені регіони

"У нашому місті аптек більше, ніж у цілій Київській області, — розповідає 30-річний житель Запоріжжя Андрій Руденко. — Про це кажуть самі кияни. Вони приїздять до нас робити бізнес. В онкологію постійні черги. А взимку червоний сніг випадає, особливо коло великих заводів".

Так кількома словами Андрій описує екологічну ситуацію у місті, в якому живе від народження. Він працює в компанії, яка очищує питну воду. Каже, до переробки вона містить майже 400 одиниць різних отруйних речовин. Після очищення — 0,01.

Кілька місяців тому від раку померла мати Андрія.

Запоріжжя — одне з найбільш забруднених міст України. За результатами останнього дослідження Організації з безпеки та співробітництва у Європі, воно перебуває в одній із трьох зон критичної екологічної ситуації. Інші дві — Донеччина та Івано-Франківщина.

ОБСЄ представила результати дослідження усіх видів забруднення. Зі звіту випливає, що значна частина проблем із навколишнім середовищем дісталася Україні у спадок від Радянського Союзу. Це наслідки роботи індустріальних зон, на зразок Донбасу, загроза від складів різних відходів і боєприпасів. Останніх в Україні є понад 2,5 млн тонн. Одного лише ракетного палива 16 тис. тонн. Воно зберігається у шістьох місцях на території країни. Витік 100 кубічних метрів речовини ставить під ризик життя людей у радіусі 2 км. Приміром, якщо аварія станеться на складі за 10 км від Вінниці, то в небезпеці опиняться усі 350 тис. жителів міста.

Дослідники з ОБСЄ відзначають ще одну тенденцію. Коли у країнах-членах ЄС ввели суворіші обмеження на виробництво і зберігання відходів, їх нелегально почали возити в Україну. Особливо популярними були маршрути з Угорщини і Молдови через Івано-Франківську область. Найгучнішою була справа угорської компанії "Елтекс". Із 1999-го по 2005 рік вона ввезла до України 1 500 тис. тонн "преміксу" — хімічної харчової добавки для відгодівлі тварин. Ця речовина досі зберігається на складах і в контейнерах на залізничних коліях.

Зараз ви читаєте новину «В Україні визначили три найбільш забруднені регіони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі