четвер, 24 травня 2007 17:30

В Індонезії спіймали рибу — прародича людини

Автор: фото: REUTERS
  Юстінус Лахама, рибалка з Індонезії, зловив целіканта. Вважалося, що ця риби вимерла в часи динозаврів. Її плавники нагадують руки людини
Юстінус Лахама, рибалка з Індонезії, зловив целіканта. Вважалося, що ця риби вимерла в часи динозаврів. Її плавники нагадують руки людини

Індонезійський рибалка Юстінус Лахама разом із сином спіймав рибу, яка вимерла в часи динозаврів. Учені стверджують, що це — целікант. Він був завдовжки 131 см і важив 51 кг.

Науковці вважають цю рибу одним із перехідних видів до земноводних, від яких пішли плазуни, а потім ссавці та птахи. Плавники рибини віддалено нагадують руки людини. Виловлений целікант майже не відрізняється від тих решток, які знайшли в скельних породах віком від 380 до 75 млн років.

Рибина має товсту синювату луску. Харчується іншими рибами. Спочатку хапає їх своїми дрібними зубами, а потім ковтає. Вважалося, що целікант вимер 80 мільйонів років тому.

Свій улов Лахама відніс додому. Десь через годину сусіди розповіли йому, що це рідкісний вид. Тоді рибалка повернувся до моря і тримав здобич у воді. Проте через 17 годин риба загинула.

— Целіканти живуть на глибині 60 метрів. Якщо їх дістати, помирають через дві години, — розповідає професор Ґрево Ґерунг із університету міста Манадо. — Але ця рибина протрималася значно довше. Потрібно тепер з"ясувати чому.

Зараз ви читаєте новину «В Індонезії спіймали рибу — прародича людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі