четвер, 28 вересня 2006 17:11

Українські вулкани вивергають не лаву, а грязюку

У селі Старуня Богородчанського району на Івано-Франківщині діє грязьовий вулкан. Він утворився на місці доісторичного болота, пiсля землетрусу в румунських горах Вранча 1977 року. Тут польські гірники на початку минулого століття видобували озокерит і нафту. Насичені киснем ґрунтовi води проникли вглиб на тисячу метрiв. І викликали окиснення нафти. Це спричинило приплив теплової енергiї, яка живить вулкан.

Зараз грязьовий вулкан "Старуня" має 8 постійних і 12 тимчасових кратерів, з яких періодично вихлюпуються грязюка та газ. Діє вулкан на площі 60 га. Реагує на всі землетруси в радіусі 6 тис. км — у Румунії, Італії, Німеччині, Іраку, на Кавказі та в Центральній Азії. За сім років кожен кратер вулкана виростає на  метр. Найвищий сягає 3 м.

Для мешканців села сусідство з вулканом не становить загрози. Місцеві селяни поблизу нього випасають худобу. Раніше на цьому пасовищі ріс колгоспний сад.

Грязьовим вулканам від 25 до 30 млн років. Небагато, як за науковими мірками. Виникають вони зазвичай у нафтогазоносних місцевостях, бо наявність у надрах Землі великих запасів газу під високим тиском — одна з умов для утворення такого вулкана. В Україні близько 50 грязьових вулканів діє в Криму, на Керченському півострові. Найбільший з них Джап-Тепе заввишки 60 метрів. Назва в перекладі з кримськотатарської мови означає "ворожа гора". У XVII ст. виверження Джап-Тепе знищило ціле селище.

Зараз ви читаєте новину «Українські вулкани вивергають не лаву, а грязюку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі