четвер, 12 квітня 2007 18:50

У неділю дякують жінкам

Від понеділка на другий тиждень після Великодня поминають померлих. Ці дні ще називають Радоницею. Від слів "рід" та "радість". На могили приходять у хорошому настрої. Сумувати не можна. Потрібно принести покійним родичам радісну звістку про Воскресіння Христа.

На цвинтарі влаштовують символічне святкування Пасхи. Випивають по чарці, б"ються крашанками. Вітаються словами "Христос Воскрес!".

Посвячений хліб та святкову їжу залишають на могилах. Часто біля входу до кладовищ збираються жебраки. Вважається, що на Радоницю їм не можна відмовляти і потрібно обов"язково подати продукти або гроші.

У неділю вшановують святих жінок-мироносиць. На їхню честь у храмах проводять служби. Насамперед, моляться за Марію Магдалину.

Віддають шану також Марії Йосієвій, матері апостола Якова. Вона йшла за Спасителем аж до розп"яття. Серед них згадують Іоанну, дружину домоуправителя Ірода. Вона теж зцілилася у Христа.

Після служби в неділю традиційно дякують жінкам за їхню відданість та любов: дружинам, бабусям, сестрам. Для них готують подарунки. У деяких родинах саме цього дня святкують день матері.

Зараз ви читаєте новину «У неділю дякують жінкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі