четвер, 03 квітня 2008 20:11

У Гадячі знайшли камінь із відтиском ступні людини

Автор: фото: Микола ТОРЯНИК
  Микола Трояник тримає гранітну брилу на своєму подвір’ї. Вчений каже, що камінь має лікувальні властивості
Микола Трояник тримає гранітну брилу на своєму подвір’ї. Вчений каже, що камінь має лікувальні властивості

Геолог Микола Торяник, 54 роки, із Гадяча Полтавської області два роки тому знайшов 150-кілограмову гранітну брилу з витисненим людським слідом. Камінь, на якому видно ступню 40-го розміру, геолог назвав "Суперслід". Від Полтавської області знахідку висунули на конкурс "Сім природних чудес України".

Торяник переконує, що фізичні властивості граніту не дозволяють залишати на ньому відбитків:

— Граніт — не осадочна порода, а магматогенна. Він плавиться при температурі більше тисячі градусів. Тому слід не міг утворитися при затвердінні граніту. Залишити його вже на твердому камені також неможливо. Граніт розсипався б, адже він крихкий, а не пластичний.

Микола Торяник створює на своєму подвір"ї сад каміння. Усе бере в кар"єрі за містом, де цегельний завод добуває глину. 2006 року серед кількох брил, які він знайшов і відмив, одна  виявилася з червоного граніту і важила 150 кг. На ній геолог побачив чіткий відбиток людської стопи глибиною 1–2 см.

— У мене в дворі багато каменів, але на цьому найкраще ростуть лишайники, — ділиться спостереженнями Торяник. — У темну ніч слід на камені відсвічується блідим світлом.

Учений запевняє, що камінь має лікувальні властивості, але не каже, який недуг вилікував за його допомогою. Торяник хоче, аби брилу дослідили біонергетики. Говорить, колеги-геологи дивуються і не можуть дати логічного пояснення утворення сліду на ній.

— Цікава знахідка. Наукового обґрунтування виникнення відбитку на граніті немає, — каже 57-річний доцент Віктор Закалюжний, завідувач кафедри біології людини і тварини Полтавського педуніверситету. — Для цього потрібно провести детальний аналіз, методом радіоактивних ізотопів установити точний вік породи.

Він зауважує, що палеонтологічні рештки, які часто є відбитками на камінні, в науковців викликають великий інтерес.

— Для їх дослідження потрібна спеціальна апаратура. Теоретично ми можемо дослідити цю гранітну брилу, а ось практично — ні.

Зараз ви читаєте новину «У Гадячі знайшли камінь із відтиском ступні людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі