четвер, 10 квітня 2008 18:07

Тропічна риба може жити на деревах

  Риба із сімейства карпозубих виростає до 8 см завдовжки
Риба із сімейства карпозубих виростає до 8 см завдовжки

Тропічна риба із сімейства карпозубих, яка живе в Південній та Центральній Америці, може без проблем прожити більш як місяць без води.

Вона плаває в неглибоких прісноводних озерах. Якщо відчуває небезпеку, може вистрибнути на берег.

Для життя їй згодиться нора краба, шкаралупа кокосового горіха, стовбур дерева чи банка з-під пива. Цей вид риби можна найчастіше знайти у центральноамериканській країні Беліз, США та Бразилії.

— У Белізі ми якось наштовхнулися на колоду, а звідти почала вискакувати риба, — розповідає американський дослідник Скотт Тейлор. — Тести показали, що вона може вижити без води щонайменше 66 днів.

Риба, яка має наукову назву Mangrove Rivulus, виростає до 8 см завдовжки. Багато особин збираються без води в одну зграю. На суші їдять комах. За неможливості дихати через зябри, отримують повітря через шкіру. Обмін речовин в їхньому тілі залишається нормальним у будь-якому середовищі. Окрім того, кожна рибинка може мати чоловічі та жіночі статеві органи. У воду вони відкладають уже запліднену ікру.

— Це найкрутіша риба на планеті. У неї не тільки дивне сексуальне життя. Вона й поводиться зовсім не так, як це роблять поважні риби, які постійно сидять у воді, — каже Тейлор.

Деякі інші види риб також можуть перебувати на суші, однак лише незначний час. Це риба-кішка, поширена у Південно-Східній Азії, та риба-мішок із Австралії.

Зараз ви читаєте новину «Тропічна риба може жити на деревах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі