вівторок, 06 листопада 2018 05:50

Школяр створив пристрій для прибирання орбітального сміття

10-річний Кирило Благодаров із Дніпра переміг у регіональному конкурсі американського космічного агентства НАСА. У світі відбирають 200 переможців. Згодом залишають 50 кращих, з яких шість фіналістів поїдуть у Сполучені Штати Америки на космодром імені Кеннеді.

Четвертокласник створив модель космічного апарата для збирання орбітального сміття.

— Космічну машину спочатку спроектував на комп'ютері в 3D-програмі. Потім за кресленнями зібрав міні-модель із конструктора "Лего" і шматків картону в студії робототехніки, — розказує школяр. — Апарат запускають у космос. У нього є багато способів прибирання: маніпулятор, мікросупутник, звичайні та іонні лазери, а також гарпун і сітка. Пристрій підлітає до сміття, захоплює його маніпулятором і переносить у відсік. Коли назбирає багато, летить до станції й вивантажує. На борту — двоє людей екіпажу. Один керує кораблем, другий — маніпулятором.

Кирило працював над розробкою в гуртку робототехніки близько трьох місяців.

— Ми вирішили не вигадувати велосипед. Взяли кілька базових моделей і переробили їх. Придумали контейнер для збирання сміття, підбирали шестерінки, розраховували коефіцієнт передачі. Потім написали програму. Методом проб і винятків домоглися такого ефекту, — розказує керівник IT-школи "Айтішка" Денис Гріченко, 35 років.

Зараз ви читаєте новину «Школяр створив пристрій для прибирання орбітального сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі