четвер, 15 березня 2007 18:31

Нові види акул вчені знайшли на ринку

Австралійські вчені виявили на індонезійських рибних базарах 130 нових видів акул та скатів. П"ять років вони цілеспрямовано шукали невідомі раніше різновиди представників морської та океанської фауни. Із 2001-го досліджували ринки в 11 портах Індонезії.

Цю країну обрали невипадково. Індонезія — найбільший архіпелаг у світі, що складається із 17 тис. островів. Водна фауна там найрізноманітніша. Біля берегів країни щороку виловлюють щонайменше 100 тис. тонн акул та скатів. Учені хочуть каталогізувати представників фауни Індійського океану, відкритих біля узбережжя Індонезії. Це, на їх думку, допоможе вберегти рідкісні види від вимирання й зупинити браконьєрство.

Уперше класифікувати всі форми морського життя біля берегів архіпелагу спробував нідерландський учений Пітер Блікер у 1842–1860 роках. Описав більше 1100 видів риб. Європейські біологи висміяли його та назвали шарлатаном. Вони не могли повірити, що десь існує таке різноманіття природи. Але протягом наступного століття інші фахівці бачили на ринках описані Блікером риби. Зразків назбиралося понад 800 видів. Їх виставили в рибному музеї в австралійському місті Хобарті.

Серед нещодавно відкритих видів була крокуюча акула. Вона "ходила" поміж кораловими рифами, спираючись на плавці.

Більшості видів морської фауни, які живуть біля берегів Індонезійського архіпелагу,  більше ніде у світі немає.

Зараз ви читаєте новину «Нові види акул вчені знайшли на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі