На Іллю закінчується купальний сезон

28 липня, у суботу, відзначають день пам"яті рівноапостольного князя Володимира Великого. 1 серпня 988 року, за літописом, князь Володимир у Дніпрі охрестив киян, а згодом запровадив християнство як державну релігію Київської Русі. За його правління був розбудований Київ, зведено церкву Успіння Богородиці. Вона більш відома як Десятинна, бо на її утримання князь жертвував десяту частину своїх доходів. За Володимира Великого Київська Русь була однією з найпотужніших держав Європи. Помер правитель 28 липня 1015 року.

29 липня, неділя, — єпископа Афіногена, страченого за християнську віру 311 року разом зі своїми десятьма учнями. За народними уявленнями, на Афіногена "пташки задумуються й примовкають", а літо переступає "межу спеки".

30 липня, понеділок, — мучениці Марини (Маргарити), яка жила в IV ст. в Антіохії. Жінку шанували за дар Божий допомагати при важких пологах.

31 липня, вівторок, — преподобного Івана Багатостраждального, що у ХIII ст. був ченцем Києво-Печерського монастиря. Святий Іван Затворник, борючись із тілесними спокусами, носив тяжкі кайдани (вериги), морив себе голодом і спрагою, замкнувся на 30 років у малій і темній печері. Під час Великого посту закопувався по груди в землю. Покинуті жінки молилися йому з вірою, що після цього невірні чоловіки повернуться назад у сім"ю.

1 серпня, в середу, — преподобної Макрини. Після смерті нареченого, не бажаючи зраджувати його пам"ять, дала обітницю вічного дівоцтва. Згодом прийняла чернечий постриг. Дотримувалася суворого посту, спала на дошках. Мала дар зцілювати хворих. Померла 380 року. У народі це свято називають Мокрини і вважають останнім днем літа: "Свята Мокрина осінь приносить". Вірять також, що Мокрина показує, якою буде погода: якщо йде дощ — восени буде мокро й холодно, якщо сонячно — тепло й сухо.

У четвер, 2 серпня, припадає свято пророка Іллі. Він жив за 900 років до Різдва Христового. Із прийняттям християнства Ілля заступив язичницького громовержця Перуна, верховного божества Київської Русі. За народними уявленнями, коли грім гримить, то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде. Легенда розповідає, що Бог наказав Іллі прогнати нечисту силу з неба, яка від вогняних стріл пророка ховається під каменем, у дереві чи перекидається на тварин. Тому цього дня не впускали до хати котів і собак, щоб грім і блискавка не вдарили в помешкання і не призвели до пожежі.

Під час грози запалювали страсну свічку, підкурювали свяченою вербою. Щоб відвести градову хмару, в українських селах надворі викладали навхрест хлібну лопату з рогачем. Цього дня суворо забороняється працювати в полі, на городі, щоб не накликати пожежі від блискавки. Її неможливо погасити водою — лише сироваткою чи молоком від чорної корови.

Від Іллі ночі стають холоднішими, вода в річках — прохолодною. Тому колись від цього свята переставали купатися у водоймах: "Іллє — в очі заллє, можна втопитися". А ще казали: "Прийде Ілля — наробить гнилля". Тобто почнуться холодні дощі. Проте вони віщують добрий врожай на наступний рік.

Зараз ви читаєте новину «На Іллю закінчується купальний сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі