Королева мурах народжує колонію протягом 20 років

Автор: Фото з архіву Андрія Девейкіна
  Мурахи діляться їжею. Завдяки запаху отримують інформацію про колонію
Мурахи діляться їжею. Завдяки запаху отримують інформацію про колонію

— Мурахами захопився випадково. Восени 2009-го піймав двох крилатих на корм ящірці. Вона їх їсти не схотіла, а мурахи відкинули крила і померли в тераріумі, — каже 39-річний Андрій Девейкін з ізраїльського міста Нешер. — Навесні один ожив. Налив ящірці води, а над мискою схилився "воскреслий" мураха і п'є. Виявилося, це була матка Мессора. Такі вилітають із мурашника після осінніх дощів, спарюються і впадають у сплячку.

Андрій Девейкін віддав мураху знайомій. За півроку вона показала дорослу колонію.

— Зацікавився і завів собі мурах іншої породи — Кампонотус фелла. Годував дохлими комахами, вареним і сирим м'ясом, розведеним медом. Рік прожили у пробірці. Коли їм стало тісно, збудував штучний мурашник — формікарій.

Гніздом керує королева, яка відкладає яйця. Її безплідні доньки доглядають потомство, приносять їжу, охороняють вхід. Личинки-самиці ростуть окремо. Королева живе до 20 років, робочі мурахи — до 7.

— Самиця спарюється раз у житті, під час шлюбного польоту весною. У повітрі на її тіло чіпляються кілька самців. Після спарювання падають на землю і гинуть. Матка отримує запас сперми, який витрачатиме протягом життя. Після того, які відкине крила, починає народжувати власну колонію.

Робочі мурахи вилазять на відстань до 6 м від мурашника. Збирають квітковий нектар, гусінь, личинок, мед, комарів. Знайдені харчі передають спочатку матці, потім іншим мурахам.

— Злизують із тіла матки феромон, переносять у роті. Коли передають їжу іншим мурахам, додають молекули матері. Так діляться інформацією про її здоров'я та стан гнізда. Усі знають, що відбувається в колонії. Мурахи виділяють феромони також тоді, коли знаходять їжу чи відчувають загрозу.

Для боротьби з ворогами збираються зграями, розробляють тактику бою. Перед смертю мураха виділяє запах, щоб її поховали. Померлих відносять подалі від мурашника.

— Якщо бачать, що захищати гніздо нема від кого, з "охоронців" переходять у "няньки". Жив у мене мураха із паралізованими задніми лапами. Спочатку доглядав менших, потім охороняв вхід. Згодом став розвідником, шукав їжу. Коли переселяв колонію в інший мурашник, деякі не хотіли вилазити. Активніші складали ледачих у позу чемодана і переносили.

Мурахи карають і нагороджують одне одного. Якщо здорова йде добувати їжу і кілька разів нічого не приносить, її вбивають і з'їдають. Травмовану вигодовують.

12 000

видів мурах існує на Землі.

500

мільйонів тонн важать усі мурахи планети. Це чверть ваги тваринного світу.

 

Мурахи вивели холодостійкі гриби

Більшість мурах розводять тлю. Комахи смокчуть сік із листя, переробляють його на солодке молочко. Мурахи доять тлю, коли лоскочуть її черево вусами. Будують для "худоби" укриття, переносять у захищені місця. Воюють за тлю з іншими колоніями.

— Мурахи вирощують також гриби, — розповідає Андрій Девейкін. — Стягують у гніздо листя. Із нього виділяється волога і тепло, як у теплиці. На листках виростають гриби. На тілі мурах є бактерії, які захищають урожай від хвороб. На півночі Техасу зими холодні, там мурахи переносять плантації грибів на 3 метри під землю. У тих норах температура плюс 15. Раніше гриби гинули за температури, нижчої 25 градусів. Так мурахи вивели новий холодостійкий вид.

 

Зараз ви читаєте новину «Королева мурах народжує колонію протягом 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі