четвер, 02 серпня 2012 00:30

Бички захищають ікру біля берега

Автор: фото З САЙТА WWW.radikal.ru
  У серпні медузи підпливають до берега задля розмноження. За температури води вище 30 градусів масово гинуть
У серпні медузи підпливають до берега задля розмноження. За температури води вище 30 градусів масово гинуть

Вода в Азовському морі поблизу Бердянська стала червоного кольору. Прогрілася до 26°С.

— Це цвітуть бурі водорості, — пояснює 60-річна Олена Колесникова, науковий співробітник Інституту біології південних морів.

У воду із відходами потрапляють фосфати, нітрати. Це добрива для водоростей, які за високої температури швидше ростуть. Риби та мікроорганізми не встигають їх поїдати. Водорості відмирають, осідають на дно. Там гниють і виділяють сірководень, що витісняє кисень із води.

— Через це гине риба. Замори трапляються зазвичай на мілині — у бухтах, лиманах Азовського моря та в північно-західній частині Чорного. У таких місцях вода погано збовтується хвилями, не насичується киснем. У спеку рибі потрібно щонайменше 10 метрів глибини.

Риба також гине, коли її забагато скупчується. Кефаль запливає в бухти зграями. Дохне, коли бракує корму і кисню.

— Бички живуть поблизу берега. Із березня по серпень у них нерест. Самці роблять гнізда в ямках під камінцями. Заманюють туди самиць. Коли вода цвіте, не тікають, бо захищають гнізда. Особини, що вціліли, на зиму відпливають на глибину.

Мідії харчуються залишками мертвих риб, водоростями. Через брудне дно та хімічні відходи вимирають.

— Значну їхню частину знищили рапани. Це хижаки в мушлі. Пересуваються за допомогою мускулистої ноги, нею і відкривають раковину здобичі. Швидко розмножуються, легко переносять коливання солоності та температури води. Міняють своє розташування. Ховаються на дні. Для них головне, щоб був корм. Знищили майже всіх гребінців, більшу частину устриць.

Раки, креветки, краби живуть на чистому дні.

— Через осад і водорості їм нічим дихати. У морі мігрують якнайдалі. У серпні очікуємо скупчення медуз поблизу берега. Вони не витримують температури води, вищої за 30 градусів, і також масово гинуть.

Медузи розмножуються на мілині

— У Чорному й Азовському морях найчастіше трапляються медузи корнероти. Із великим округлим "зонтиком". Дорослі особини іноді не вміщаються у відро, — розповідає Олена Колесникова.

У серпні медузи розмножуються, тому підпливають на мілину. Вони гермафродити. Яйця визрівають у шлунку, личинки виштовхуються назовні. Вільно плавають у воді, кріпляться до морського дна і виростають у поліпи. Потім відокремлюються і перетворюються на медуз.

 

Зараз ви читаєте новину «Бички захищають ікру біля берега». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі