Буревій у Львові був несподіванкою навіть для синоптиків

23 червня близько третьої по обіді у Львові почався буревій, унаслідок якого загинуло п"ять осіб. Того дня в Укргідрометцентрі циклон на синоптичній карті побачили о шостій ранку, але не очікували настільки сильної негоди. Дані, отримані за 2 год. до початку грози, теж не вказували, що варто остерігатися руйнувань.

— Ми бачили циклон, але меншої інтенсивності. Пориви вітру, наприклад, передбачали 17–22 метрів за секунду, а було 30, — каже "ГПУ" начальник відділу метеопрогнозів Людмила Савченко.

Прогноз погоди в Гідрометцентрі готують, користуючись повідомленнями штучних супутників та українських і європейських метеостанцій, які надходять кожні три години. 23 червня дані про температуру, напрямок, швидкість вітру, тиск, як завжди отримали в обчислювальному центрі. Майже 20 програмістів обробили їх, нанесли на синоптичні карти та визначили розміщення циклонів, антициклонів і атмосферних фронтів, що формують погоду. За їх пересуваннями спостерігали у відділі метеопрогнозів. Звідти повідомили львівських метеорологів, давши штормове попередження.

Синоптики для прогнозів використовують також дані шести українських аерологічних станцій. Там на висоту 10 км запускають зонд на гелевій кулі. Він вимірює напрям та швидкість вітру, тиск, температуру, вологість. Але у Львові в день грози цього не зробили.

— Зонд мають запускати двічі на добу опівдні та опівночі. Але аерологічні станції чергують між собою запуски, бо вони дорогі. Кожен коштує 100 доларів, — продовжує Савченко. — 23 червня у Львові була не їхня черга. Хоча циклон все одно насунувся б, синоптики принаймні могли б його роздивитися.

Такий буревій, який був у Львові, можна побачити за 1–3 год. до його початку. Він швидко утворюється в активних атмосферних фронтах. У цих перехідних зонах тепле повітря піднімається вгору, насичується вологою, охолоджується та падає у вигляді дощу.

Синоптики видають штормові попередження, але їх мало хто сприймає серйозно, зауважує Людмила Савченко:

— Торік у листопаді, коли на Чорному та Азовських морях затонуло кілька кораблів із нафтою й сіркою, ми передбачали, що буде сильний шторм, і дали попередження. Не знаю, може, капітани й не звернули на них увагу. Але як донести людям у містах і селах інформацію про шторми, не знаю.

Савченко каже, що грози та шквали — характерна погода для літа:

— Усі говорили про львівський буревій, бо негода зачепила велике місто. Зазвичай  ураган проходить над селом або лісом і там його ніхто не помічає.

Зараз ви читаєте новину «Буревій у Львові був несподіванкою навіть для синоптиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі