четвер, 02 серпня 2012 05:00

Бджоли прилипають до соняхів

Рослини здатні утримувати бджіл для запилення під час сильного вітру. Це з'ясували науковці з Великої Британії.

— Пелюстки троянд, петунії та левові ротики покриті шаром клітин, що нагадують липучку. Вони допомагають комахам чіпко триматися. Ворсинки довгі, надають бархатистого вигляду, що добре помітно в темних сортів, — пояснює професор Беверлі Гловер.

— Петунія і троянда — слабкі медоноси. Навіть якщо в них є ті клітини, то бджоли до них не летять, — зауважує 54-річна Тетяна Соломаха, старший науковий співробітник столичного Інституту ботаніки.

— Бджола летить туди, де є нектар або пилок. Хороші медоноси — гречка, біла акація, соняшник, рапс, липа, синяк, головатень. У Карпатах із цвіту малини добувають багато меду. Раніше поширеними були конюшина, люцерна, білий і лікарський буркун. Зараз їх майже не сіють, трапляються лише на схилах.

Деякі рослини виробляють в'язкий нектар, завдяки чому утримують лапи комах. У всіх квітках він загущується у спеку. Через випаровування води нагадує цукровий сироп. Тоді бджоли набирають його повільніше.

— У ваточника, який з'явився в нас із Сирії, нектар тягучий. Бджола, коли його бере, прилипає лапками і не може відчепитися. Рослина запашна, виділяє багато нектару. Комахи летять на нього і буває, що попадаються. Потім злітають, але це їх виснажує. Так само і соняшник. Бджола прилипає і змучується, доки набере потрібну кількість і віднесе у вулик. Люцерна — добрий медонос. Але її квітка побудована так, що бджола не може проникнути до нектару, просто сідаючи на неї. Комаха має або прокусити, або придавити її.

Зазвичай рослини не заманюють бджіл. Ті зрідка летять на запах. Де брати нектар, бджоли взнають від комах-розвідників. Вони летять у різні напрямки від вулика, знаходять багаті на нектар квіти. Повертаючись, танцем показують, куди летіти іншим.

— Якщо залишите банку меду на вікні й одна "розвідниця" знайде її, то через 10 хвилин у вас в кімнаті буде піввулика.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли прилипають до соняхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі