четвер, 01 лютого 2007 17:05

Японський науковець упіймав 3,5-метрового кальмара

  Дослідник із Японії Цунемі Кубодера показує кальмара завдовжки 3,5 метра. Зазвичай ці тварини виростають до 60 сантиметрів
Дослідник із Японії Цунемі Кубодера показує кальмара завдовжки 3,5 метра. Зазвичай ці тварини виростають до 60 сантиметрів

Ще донедавна про гігантських кальмарів учені чули лише від рибаків. Ті розповідали про велетенських чудовиськ, які атакували їхні кораблі й навіть витягували за борт моряків. Однак це були легенди, в які ніхто не вірив.

Японський вчений Цунемі Кубодера понад 10 років намагався сфотографувати гігантського кальмара. Наприкінці 2006-го це йому таки вдалося. Разом із командою після довгої боротьби дослідник витяг на борт човна створіння завдовжки 3,5 м. Звичайні кальмари в середньому завдовжки 60 см.

Уперше Кубодері пощастило два роки тому. Тоді він зняв на камеру великого кальмара в його природному середовищі — на глибині майже кілометр.

Команда Кубодери закинула у воду наживку. До мотузки приєднали фотокамеру. Величезна тварина завдовжки майже вісім метрів упіймалася на гачок і намагалася звільнитися понад чотири години. Зрештою в кальмара відірвалося щупальце і він опинився на волі. П"ятиметрова кінцівка ще пульсувала, коли її витягли на борт.

Учені кажуть, що загалом гігантські кальмари можуть бути 13 м завдовжки. Це на метр довше, ніж вагон пасажирського поїзда.

Зараз ви читаєте новину «Японський науковець упіймав 3,5-метрового кальмара ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі