понеділок, 11 грудня 2006 17:59

Злочинців допитують під церковний спів

Автор: фото: Роман ЖИЖАРА
  За металевим парканом біля приміщення костелу Кирила і Мефодія у селищі Любишів на Волині тупцюють відвідувачі райвідділу міліції: скаржники, свідки та підозрювані
За металевим парканом біля приміщення костелу Кирила і Мефодія у селищі Любишів на Волині тупцюють відвідувачі райвідділу міліції: скаржники, свідки та підозрювані

Понад 10 років римо-католицька громада райцентру Любешів на Волині намагається відселити правоохоронців із приміщення колишнього францисканського монастиря. Відділ міліції з прокуратурою та костел Кирила й Мефодія розділяє лише одна стіна.

— Це просто знущання з прихожан, ніде в світі такого немає, — каже "ГПУ" 39-річний ксьондз Андрій Квічала, настоятель любешівської парафії. — Ми вже стільки разів звертались до влади, просили відселити міліціонерів. А вони й нині там. Боюсь, що цьогорічне Різдво знову зустрінемо під крики затриманих.

Двоповерховий будинок колишнього монастиря стоїть на околиці селища. Щосуботи й щонеділі тут відправляють службу Божу. Збирається понад два десятки прихожан. Священик приїжджає із сусіднього райцентру Маневичі, що за 65 км від Любешова. А по обіді, після відправи, повертається додому.

До костелу на службу люди заходять через великі дерев"яні центральні двері. Поряд, у прибудові — вхід до міліції. А позаду будинку — двері прокуратури.

Входи до храму та до міліції відділяє паркан із металевої сітки. Щодня біля нього тупцюють відвідувачі райвідділу.

— Боженьки, та всі люди сміються, що в церкві поселилася міліція, — каже 57-річна парафіянка Єва Бужанська.

Жінка у пальті й вовняній хустці. Разом із подругою Неонілою пані Єва з понеділка по суботу наглядають за храмом. Повільно обходять територію довкола костелу. Сварять двох молодиків, які курять біля храму. Біля дверей райвідділу здіймається галас.

— Знайдіть мені тих злодюг! — кричить до міліціонерів згорблена бабуся Надія із села Люб"язь.

— Вночі покрали всіх індиків із двору.

У них постійно лопають труби

Черговий міліціонер заспокоює жінку. Запрошує до райвідділу зачекати слідчого.

— Отаке твориться кожного дня, — киває головою Єва Бужанська. — Відтоді, як громаді передали костел, у святих стінах немає спокою.

Монастир у Любешові звели 1756 року монахи ордену капуцинів. Після Другої світової війни костел закрили. Монастирський комплекс із храмом стояв пусткою і руйнувався. 1969-го споруду відремонтували. Туди переїхали райвідділ міліції, місцевий суд, прокуратура і відділення Держстраху. 1992-го року обласна рада передала костел церкві. Районний суд і страховики перебралися в нові приміщення, а прокуратура й міліція залишилися.

— Костел є унікальною пам"яткою історії й архітектури України, — каже ксьондз Андрій.

— У підвалах покояться останки монахів. А міліціонери влаштували там тир і стріляють.

Прихожани найбільше незадоволені поведінкою відвідувачів райвідділу. Кажуть, викликані за повістками часто лаються, б"ють об стіни храму пляшки з-під пива. Парафіяни прибирають після них сміття, але повчати хуліганів бояться — ті грублять віруючим.

Ксьондз Андрій скаржиться, що споруда монастиря осипається й потребує негайного капремонту. Поки правоохоронців не відселять, робіт починати немає сенсу — ремонтувати слід усе приміщення, а не окремі його частини.

А єпархія жодною копійкою на тепло не поділилася

— Хотів обладнати місця для молоді й дітей, зробити собі невеличку кухоньку, щоб не їздити додому, а ночувати тут, — розповідає священик. — Так хіба ж із такими сусідами поремонтуєш? У них постійно лопають труби, все заливає водою. Стіни храму мокріють, осипається штукатурка. Міліціонери не мають на ремонт грошей.

Правоохоронці запевняють, що всі конфлікти з римо-католицькою громадою вирішують мирно.

— Протестували проти нашого тиру в підвалі — ми його закрили, — каже "ГПУ" начальник Любешівського райвідділу полковник Сергій Хвесик, 48 років. — Тепер їм не подобається, що в святих стінах розташований ізолятор тимчасового утримання. Але ж міліція не може працювати без нього. Куди нам подіти підозрюваних?

У приймальні на начальника чекають комунальники — прийшли ремонтувати піч.

— Мусимо це робити за власні кошти, — продовжує полковник. — Заодно самі сплачуємо всі комунальні платежі — від опалення до плати за воду. А єпархія жодною копійкою на тепло не поділилася.

Ксьондз додає: поки що вони лише просять владу відселити міліціонерів. Коли ж не допоможе, разом із владикою будуть наполегливо вимагати.

Жителі Любешова не переймаються сусідством церкви й міліції. Кажуть, що райвідділ мають переселити на околицю в приміщення ЗАТ "Родючість", яке донедавна називалося "Любешівхімія".

Зараз ви читаєте новину «Злочинців допитують під церковний спів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі