вівторок, 17 грудня 2019 05:11

Волонтери і добробати заважають по-тихому помиритися з Росією

— Не хочу впадати в крайність і говорити, що всі, хто були на війні — святі. Є реальні справи, які стосуються корупції в армії. І є приклади, коли герої АТО стають кримінальниками. Тому говорити, що всі військові невинуваті, а справи сфабриковані — неправильно, — каже учасник війни на Донбасі, науковець Євген Дикий, 46 років.

— Але у справі Шеремета помітна установка: всі підозрювані — ветерани, добровольці й волонтери — небезпечні елементи. Проти них уже сформована презумпція винуватості. Представлена доказова база — надто слабка. Найреалістичніше виглядають докази у справі про замах на Івано-Франківщині. Там ніякої політики, виключно гроші. Решта — притягнуте за вуха. Деякі докази нагадують виправдання. Розпізнавання за обличчям — не витримує критики. Але страшніше інше. Люди, які це озвучували, щиро вірили в те, що говорили. 90 відсотків поліцейських мислять совковими категоріями. Для них українські патріоти — найбільші вороги.

На сьогодні маємо 370 тисяч українців, дотичних до війни. Від еліти до повних покидьків. І звісно, якщо комусь потрібен виконавець злочину, шукатимуть у першу чергу серед тих, хто пройшов війну. У них занижена планка до насильства. Це явище поширене у всьому світі.

За попередньої влади добровольців і волонтерів відверто недолюблювали, на відміну від армії. Але побоювалися й не чіпали. Зараз почалася потужна інформаційна кампанія із дискредитації. Оскільки волонтери і добробати заважають по-тихому помиритися з Росією. Ця кампанія набула широкого розмаху на Банковій і владних каналах. Якби до злочину були причетні громадяни Росії чи звичайні кримінальники — таких пишних прес-конференцій не влаштовували б.

Чому це відбувається зараз? Хто отримає політичні бонуси?

— І за минулої влади арештовували і саджали військових. Але зараз є враження, що правоохоронцям дали команду "фас". Усі знають, що президент визначив дедлайн Авакову (на початку жовтня Володимир Зеленський сказав, що залишив старих міністрів — Арсена Авакова й Оксану Маркарову — але і їм, і новим міністрам дав час до нового року, щоб показати результат. — ГПУ). А він — своїм підлеглим. Немає часу шукати реальних винних і розкрити справу. Спрацювала практика радянського карального органу. Підібрали людей, яких можна зробити крайніми. Таке ми вже бачили, коли хотіли зробити цапом-відбувайлом першого ліпшого у справі Катерини Гандзюк. Але тоді знайшлися люди, яким вистачило сміливості протистояти цьому свавіллю.

Як розцінювати присутність на брифінгу президента?

— Присутність Зеленського — тонкий, геніальний і підступний хід Авакова. Людей без суду оголосили злочинцями у присутності глави держави. Вони можуть подавати позови в Європейський суд із прав людини і виграють справи. Навіть якщо в подальшому буде доведена їхня вина. Зараз головне — не дати зробити процес закритим. Тоді побачимо, як справа буде сипатися.

Зараз ви читаєте новину «Волонтери і добробати заважають по-тихому помиритися з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі