вівторок, 05 лютого 2013 05:00

У селах навколо кар'єра зникла вода

У криницях села Комінтерн Козельщинського району Полтавської області зникла вода. Місцеві звинувачують товариство "Єристівський гірничозбагачувальний комбінат", що видобуває залізну руду за селом.

— Тільки відкрили кар'єр — вода почала пропадати, — говорить жителька Комінтерна. — Спочатку не звертали уваги, а п'ять місяців назад зникла майже вся. Зараз ледь набираєм відра, а потом по 4 години ждем, доки знову набереться.

У селі живуть 29 сімей. Криниця викопана в кожному дворі. Рівень води упав на 1,5 м.

— У мене 160 голів худоби, — каже місцевий фермер 38-річний Юрій Драннік. — Удень треба до 2 тонн води. Щоб усіх напоїти, колодязь углубив на метр.

Кар'єр працює другий рік, розташований за 2,6 км від села.

— Незалежна експертиза встановила, що рівень води впав через дамбу, яку збудували за селом. Селяни самі винні, — говорить технічний директор "Єристівського гірничозбагачувального комбінату" 62-річний Віктор Олюха.

У Солоницькій сільраді це заперечують.

— Дамбу звели ще у 1980-х для регулювання поверхневих вод. Ніколи на неї не нарікали, — каже секретар сільської ради 41-річна Валентина Свистун. — А от в усіх селах, біля яких діють кар'єри, з водою погано. Наприклад, у селі Єристівка Пришібської сільської ради із водою такий напряг, що гірничий комбінат проклав водопровід.

Крім Комінтерна, проблеми з водою мають села Солониця та селище Нова Галещина Козельщинського району.

— Точну причину зникнення води встановлює робоча група, — каже заступник голови райдержадміністрації 48-річний Анатолій Срібний. — Швидше за все, проведемо водогін. Якщо в зникненні води винен комбінат, він і оплатить будівництво. Якщо не він — шукатимемо гроші в бюджеті.

Зараз ви читаєте новину «У селах навколо кар'єра зникла вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі