вівторок, 10 квітня 2012 07:00

Священик відмовився відспівувати покійника

Священик, 53-річний Степан Палій, із села Сірники Перемишлянського району на Львівщині 3 квітня відмовився відспівати померлого 65-річного Ярослава Демчука. Отець правив у греко-католицькому храмі Андрія Первозванного.

— Чоловік ніколи не оминав храм, а його відспівали на порозі, — розповідає вдова Олена Демчук, 62 роки.

4 квітня з донькою Марією на дерев'яному паркані біля мурованої одноповерхової хати розвішує випрані доріжки.

— Храм закрили. Ми чужого священика мусіли просити — із сусідньої Бібрки. А все через те, що гроші на церкву не здавали, — говорить 39-річна Марія Шамко, донька померлого. — У місяць треба було по сто гривень. А ми не мали з чого давати, батько хворів. Мав плеврит, у легенях збиралася вода. У нас 2 тисячі боргу назбиралося. Я ходила до отця про похорон просити, обіцяла, що частину грошей віддамо. А він сказав, що треба все.

Степан Палій править у Сірниках із 1993-го. До прийняття сану працював ветеринаром, музикантом. Останні два роки церковний комітет щомісяця збирає по 100 грн із сім'ї на церкву. Пожертви записують у спеціальну книжку. Членів родин, які не здають, не вінчають, дітей не хрестять, покійників не відспівують.

— У нас тарифи вищі, ніж у Почаївській лаврі, — каже 63-річна Марія Скалоцька із Сірників. — За хрестини треба 800 гривень, за похорон — 400. Отець забирає всі гроші, навіть із посліднього цілування в церкві. То вже не перший такий випадок. Але раніше хто впрошував, хто платив. Демчук раптово помер. Усе життя пропрацював, чотирьох дітей виростив, до церкви ходив.

У храмі Андрія Первозванного на фасаді свіжа фарба, баня відремонтована. Отець Степан показує, на що йдуть гроші громади:

— Я не відмовив їм у похороні. Відслужив парастас, як мало бути. А родина покійного ні копієчки не здавала. Їм що, церкви не треба? Церква ж мусить якось жити, хоть троха мусять погасити. Церква через то була зачинена, але ж я не вмер. Вони не захотіли до мене приїхати, поговорити.

Конфлікт вивчала комісія Стрийської єпархії греко-католицької церкви, до якої належить парафія. Отця усунули, на місяць відправили у монастир на покуту.

— Виносячи вирок отцю Палію, ми врахували аргументи парафіян. Після відбуття покути отець повернеться на парафію, — каже канцлер єпархії отець Володимир Ждан. — На час його покути у церкві правитиме інший священик.

Зараз ви читаєте новину «Священик відмовився відспівувати покійника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

181

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі