вівторок, 22 серпня 2006 17:12

Суперечка через лід призвела до стрілянини

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Сергій Брижа (у кріслі за столом) у своєму кабінеті дає показання міліції
Сергій Брижа (у кріслі за столом) у своєму кабінеті дає показання міліції

Юнацька хокейна команда "Дружба-78" — одна із візитівок Харкова. До її спортивної школи олімпійського резерву потрапити вдається всім. Кілька років тому після довгої перерви про школу почали говорити в Україні. Адже капітан юнацької команди Ліза Рябкіна, єдина дівчина серед хлопців, добивалася дозволу від президента Леоніда Кучми на відкриття жіночої хокейної ліги. А ще харків"яни, не байдужі до ковзанів, люблять школу холодної пори року. Бо тоді можна кілька годин покататися на льоду. Дарма, що не безплатно, та ще й їхати треба у спальний Фрунзенський район.

Останній же рік про школу згадують лише через конфлікт між новим директором і тренером. Минулого понеділка дійшло навіть до стрілянини. Щоправда, з газового пістолета.

Діти відкаталися на льоду й рушили до роздягальні, коли на сходах, що ведуть до внутрішніх приміщень, завелася бійка.

— Працівник зірвав зі стіни фотографію нашої команди в дорогій рамці й розбив її. Я підійшов розібратися, і тут він накинувся на мене з увімкненим електродрилем, — показує надірвану футболку й невеличку ранку на грудях тренер "Дружби-78" Олег Чекришов, 42 роки.

На галас прибігли кілька хлопців з команди й директор спортшколи Сергій Брижа, 36 років. За словами юних хокеїстів, директор почав їх розштовхувати й кричати.

— Тренер сказав нам: притримайте директора, бо він небезпечний. Ми —  тільки до нього, а він вихопив пістолета й наставив його мені в обличчя, — схвильовано розповідає 15-річний Артем Воробйов. — Директор мало не скинув мене зі сходів. Я ж не знав, що пістолет газовий.

Там же, на сходах, директор зустрівся з одним із батьків, який приїхав забирати свого сина з тренування, і пальнув у нього.

Брижа був тренером двократного олімпійського чемпіона Рустама Шаріпова

— Я просто піднімався сходами. І раптом отримав постріл в груди! — показує на своїй футболці дірку від пострілу газом й невеликий опік на тілі Максим Савченко. — А директор, вистріливши, відразу втік до свого кабінету.

Невдовзі батьки, які також прийшли за своїми дітьми, зателефонували до міліції, а діти вирішили будь-що не дати директорові втекти. Всі разом пішли до його кабінету. Перед натовпом дітей директор розгубився і вистрелив ще два рази.

— Нас було приблизно 10 чоловік. Він вибіг з-за свого столу і вистрелив у нас. Цілився не в ноги, а в обличчя. В очах запекло, і ми побігли вмиватися, — згадує Станіслав Чекришов.

Після того як приїхала міліція, захищати довелося вже не дітей, а директора, до якого намагалися прорватися збентежені батьки.

За словами заступника начальника Фрунзенського райвідділу Юрія Іщенка, який приїхав на місце події, дозвіл на газовий пістолет у Сергія Брижі був, але чому той почав стріляти в дітей, з"ясує слідство.

Сам директор спортшколи наголошує, що першого разу він вистрелив випадково, мовляв, обороняючись. Каже, хотів лише дістати пістолет з кишені. А в кабінеті намагався просто відлякати дітей.

Конфлікт між хокеїстами з "Дружби-78" і директором спортшколи точиться вже понад рік. Обидві сторони не заперечують, що за всіма сварками стоїть боротьба за лід, на якому в позаурочний час можна заробити непогані гроші. Приміром, за 2–3 години катання кожен охочий має заплатити близько 30 гривень. А в сезон за час після опівночі і до третьої ранку ковзанка в середньому приймає до 300 чоловік.

Ще рік тому льодом розпоряджався лише головний тренер хокейної команди Іван Правилов. Тепер же основне майно школи контролює ще й директор Сергій Брижа. Він був тренером двократного олімпійського чемпіона Рустама Шаріпова. Газовий пістолет у Брижі — теж "олімпійський". Зброю йому подарували після Олімпіади в Атланті. Брижа працює у спортшколі тільки рік, але вже встиг відкрити у її приміщенні сауну на комерційній основі. Прояснити журналістам свої взаємини із тренерським складом Брижа відмовився.

— Вже створена комісія, яка проводить службове розслідування, — сказав "ГПУ" Віктор Христоєв, начальник Харківського управління фізкультури та спорту. — Вона до 28 серпня зробить всі висновки. 

Зараз ви читаєте новину «Суперечка через лід призвела до стрілянини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі