пʼятниця, 27 грудня 2019 07:00

"Прийшли якісь люди. Виставили квартирантів за двері"

— Приехал в свою квартиру, а там уже сменили замки и поставили сигнализацию. Оказалось, ее за копейки купил мужик, который уже не одну квартиру так приобрел, — каже одесит 55-річний Ігор Осіпов.

У липні 2018-го року ді­знався, що банк продав борг по його іпотечному кредиту на 3-кімнатну квартиру №32 на вул. Академіка Філатова, 16а. Таке рішення було незаконне. З 2014 року діє заборона стягувати житло за іпотеку у валюті. Ігор Павлович відстоює своє право власності в суді.

Ігор Осіпов — підприємець, торгує автозапчастинами. Займався волонтерством для військових АТО. Має ­дружину 55-річну Олену Аркадіївну та сина. Він живе з родиною окремо. Квартиру на 58 "квадратів" Осіпови придбали 2006-го за $50 тис. Кредит у валюті брали на 10 років. До кризи 2008-го сплачували вчасно. Потім почалися проблеми.

— Платити стало важко. Банк перерахував борг і з'ясувалося, що сума кредиту майже не зменшилася. Залишилося майже 49 тисяч доларів, — розповідає Ігор Павлович. — У квартирі ні я, ні мої рідні прописані не були. Там жили квартиранти. Молода пара, років по 20, із малою дитиною з Миколаївської області. Запропонував банкові, що продам житло, аби повернути борг. Проте це зробили без мене.

Новим власником кредитного боргу та квартири став 66-річний Володимир Іванович ­Федяєв.

Мешкає в селищі Нова Каховка на Херсонщині. Працює в місцевому профтехучилищі. Окрім квартири на вул. Філатова, на нього зареєстровані ще сім у різних районах Одеси, за словами Ігоря Павловича. Отримувати нову нерухомість йому допомагає син-адвокат Сергій Федяєв, вважає Осіпов.

— Я виставив квартиру на продаж. Не завжди сам міг показувати покупцям. Думаю, Федяєв-молодший із подільником з агентства нерухомості дивилися квартиру. І провернули купівлю-продаж за підробними документами. Для цього задіяли недобросовісного реєстратора із села на Одещині. Як виявилося, в нього навіть нема документів, за якими переоформив квартиру. Потім Федяєв подзвонив мені. Мовляв, купив право вимоги на квартиру за 519 тисяч гривень. Я вимагав показати документи — чи все законно. Він погодився, але невдовзі пропав, — продовжує Осіпов. — Потім я поїхав на чотири місяці у відрядження в АТО. В мою квартиру прийшли якісь люди, нібито з охоронної фірми. Виставили переляканих квартирантів за двері. Зайняли моє житло. Того ж дня я повернувся й викликав поліцію. Сказали писати заяву, якій не дали ходу. Пояснили, що загубилася. Знову звернувся в поліцію. Тодішній замначальника по слідству заявив: "Три тисячі доларів — і я накладу арешт".

Осіпов пішов до суду. За його ухвалою від 29 жовтня 2018 року — квартира під арештом. Власнику Володимиру Федяєву заборонили її продавати, здавати в оренду та будь-кого поселяти. Однак там зараз мешкає Федяєв-молодший.

— Йому закон неписаний, — говорить Осіпов.

Володимир Федяєв ситуацію із купівлею квартири коментувати відмовився. Його син Сергій підтверджує, що час від часу там зупиняється.

— Прежний владелец квартиры задолжал за нее банку 3 миллиона 700 тысяч гривень. Мой отец этот долг выкупил, — каже Сергій Володимирович, 39 років. — Було накладене стягнення за борг — квартира. Попереднього власника це не влаштовує. Судиться, бо не хоче віддавати гроші. Те, що в мого батька багато квартир — інформація викривлена. Вони були в його власності, але одну продавав — іншу купляв. ­Зараз на ньому зареєстрована тільки ця трикімнатка на Філатова та ще частина квартири на Чорноморці, вона в іпотеці.

— Мораторій на відчудження житла, придбаного за валютний кредит, діє. Тому продати квартиру банк не міг, — каже адвокат Сергій Старенький, 46 років. — А от перепродати борг — так. Законом не заборонено. Згода боржника на це не потрібна. Проте його мали належним чином повідомити.

Якщо якісь проблеми виникли, можна відстежити себе в реєстрі боржників. Він відкритий для доступу. Раптом там є ваше прізвище, варто звернутися до банку із заявою. Нагадати про дію мораторію і просити повідомити, якщо борг буде комусь проданий. Також можна домовлятися з банком про реструктуризацію боргу.

Зараз ви читаєте новину «"Прийшли якісь люди. Виставили квартирантів за двері"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі