вівторок, 26 березня 2019 08:26

"Повернулися хлопці, вони були всі в крові — куртки, кросівки"
5

Віталій Черняк служив гранатометником у 92-й механізованій бригаді. Мав позивний "Балу". У грудні повернувся з передової на Донбасі
Фото: www.facebook.com
Харків'янку Катерину Борисенко слідчі називають замовницею вбивства військового. У неї є двоє малолітніх дітей
Учень 11-го класу Максим Коломієць колов ножем загиблого. На суді він відмовився відповідати на запитання
Денис Собченко наніс смертельні удари вбитому. Був найстаршим у компанії, яка розправилася з бійцем
15-річний Данило Ярош знімав усю розправу на телефон, змонтував відеоролик

Військового 26-річного Віталія Черняка вбили 16 березня в селищі Клугіно-Башкирівка Чугуївського району на Харківщині. Троє підлітків ножем і трубою нанесли йому більш як десять смертельних ударів по голові й тулубу.

— Чоловік був майже повністю роздягнутий, із численними ножовими пораненнями, — розповідає Олександр Горбачов, керівник управління карного розшуку поліції Харківщини.

Віталій Черняк сирота, родом з окупованого Луганська. Служив гранатометником за контрактом у 92-й окремій механізованій бригаді, яка дислокується в селищі. Пройшов бої на Донбасі.

17 березня поліція затримала чотирьох підозрюваних у вбивстві. Трьох жителів Чугуєва — 15-річного Данила Яроша, 16-річного Максима Коломійця, 18-річного Дениса Собченка. Організатором убивства слідчі назвали харків'янку Катерину Борисенко, 22 роки.

Слідчі впевнені, що Черняка замовила Катерина Борисенко. Вона працювала з убитим в одній військовій частині, була кухарем. Нібито військовий зґвалтував її, і жінка вирішила помститися. За другою версією, Черняк напередодні отримав 13 тис. грн на картку. Тож його вбили, щоб пограбувати.

У суді підозрювана розповіла свою версію.

— 13 березня я приїхала до Чугуєва, зустрілася з Денисом, Данилом, Максимом і Настею, — говорить Катерина Борисенко. — Вже ближче до опівночі на автовокзалі до нас приєднався Віталій Черняк. Ми пішли поговорити й випити у під'їзд багатоповерхівки. Коли сиділи, Віталій дістав "фен" — це наркотик. Висипав його на кришку мобільного телефону та вдихнув. Пропонував спробувати всім. Тоді ми переглянулися й вирішили, що його треба провчити.

— Ми не думали вбивати. Це сталося спонтанно. Хоча хлопці говорили одразу — він сирота, його ніхто не шукатиме, — розповідає Катерина Борисенко. — Сказали йому, що знаємо, де в лісі є "закладка" (сховок із наркотиками. — ГПУ). Узяли таксі й поїхали туди. По дорозі ніби згадали, що в нас не було грошей. Попросили, щоб він зняв трохи зі своєї картки. Біля банкомату хлопці стояли за спиною Віталія, через плече побачили пін-код картки. Далі приїхали до лісу. Відпустили таксі. Данило, Максим і Денис пішли з Віталієм у ліс. Я і Настя залишилися чекати їх біля дороги.

— З лісу чулися якісь крики, як котячі, — говорить 15-річна Анастасія, яка проходить по справі як свідок. — Страшні крики. Так, нібито розриває від болю. Трохи згодом стихло. Повернулися хлопці, вони були всі в крові — куртки, кросівки. Розказали, що Віталій неживий. І що благав не вбивати його, віддав картку, все. Хлопці пішли з карткою в банкомат. Великих грошей на ній не було, лише 100 гривень.

Ножові поранення наносили Максим Коломієць і Денис Собченко, говорять у поліції. Данило Ярош знімав усе на мобільний телефон.

— Я не знав, що вони його задумали вбити, — говорить Ярош. — Думав, хочуть провчити за наркотики. Я намагався зупинити Дениса й Максима, але ті сказали: "Закрий рот і знімай, інакше залишишся тут".

Данило Ярош навчається у дев'ятому класі, є членом громадського формування "Національні дружини" в Чугуєві. Наступного дня з відзнятого відео змонтував ролик.

— Мені теж скинули на телефон, музику наложили. Ми його дивилися, — додає Анастасія.

Денис Собченко закінчив школу, ніде не працює. Максим Коломієць вчиться в 11-му класі.

Суддя Чугуївського суду Світлана Оболенська постановила тримати всіх чотирьох під вартою 60 днів, без можливості внесення застави. Їм загрожує довічне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Повернулися хлопці, вони були всі в крові — куртки, кросівки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі