пʼятниця, 25 березня 2011 10:43

Харків'яни не можуть поховати родичів

Харків'яни не можуть поховати своїх родичів, якщо купили труну чи замовили катафалк не в комунального підприємства "Ритуал". Комунальники відмовляють їм у похованні та кремації. Мовляв, домовина не підходить, автомобіль не має відповідних довідок для перевезення тіла. Треба замовляти лише в них.

— У мене померла мама, — розповідає місцева Людмила. — Але поховати її по-людськи спочатку не могла. Труну та всі поховальні процедури замовила у найближчому ритуальному бюро, у приватних підприємців. У комунальників треба було лише оформити послуги єдиного в місті крематорію. Але у "Ритуалі" мені відмовили. Кажуть: забирайте гроші в підприємця і все оплачуйте в нас.

Людмила так і вчинила.

Комунальники запевняють, що грошей із неї не вимагали.

— Я не відмовляла у кремації, — виправдовується Альбіна з "Ритуалу". — Розказала про наші послуги. Але жінка сказала, що у неї вже є труна і катафалк. Тоді я попросила показати всі сертифікати, довідки санепідемстанції. Машина ж має відповідним чином оброблятися для перевезення тіл, там додатково можуть сидіти до дев'яти людей. Таких документів мені не дали.

Комунальники пояснили, що приватні підприємці, які продали домовину, не мають угод із "Ритуалом".

— У нас був такий договір, — пояснює Наталія Каретнікова, власниця похоронного бюро, до якого зверталася Людмила.  — Тривалий час ми співпрацювали, і ні в кого не виникало претензій. Але в одну мить комунальники розірвали угоду в односторонньому порядку. Звинувачення в наш бік дійшли до абсурду: начебто з наших трун мерці випадають, деякі гроби вибухають у крематорії. А наші катафалки спочатку возять покійників, а наступного дня — пиріжки.

Власники похоронних агенцій Харкова переконані: їх виживають. Увесь ринок ритуальних послуг перебирає "Ритуал".

Харків — місто з 1,5-мільйонним населенням. Щодня тут умирають близько 60 людей. Похорон вартує родичам щонайменше $200. Тобто щодня ринок ритуальних послуг отримує до $12 тис.

Похоронний бізнес у містах-мільйонниках досить вигідний. Це розуміють чиновники і представники кримінального світу. Приміром, у Києві весь поховальний бізнес свого часу контролювали авторитети на прізвиська Пуля і Рибка. У Харкові ситуація схожа. Раніше тут працювали понад 10 похоронних агенцій. Однак їх витіснив сильний конкурент.

Харків'яни були шоковані, коли директором комунального підприємства "Ритуал" призначили Євгена Журавльова. Його більше знають за прізвиськом Фікс. Свого часу засуджували за шахрайство, хуліганство і грабіж. Зрештою, його безпосереднього керівника — мера міста Геннадія Кернеса теж судили за шахрайство. Того також більше знають як Гепу.

Чиновники почали монополізувати похоронний бізнес. Це можна зробити двома шляхами. Перший — безпосередньо усунути конкурентів фізично. Інший — опосередковано, за допомогою провладних важелів впливу. Так, зрештою, і сталося. Скоро у Харкові не залишиться приватних ритуальних агенцій, які не сплачують данини представникам влади. Інакше вони не зможуть працювати, а люди — ховати родичів.

— Похоронна мафія у нас діє за схемою: тіло не поховають на кладовищі без міліцейського рішення й довідки про смерть, — кажуть місцеві. — Але отримати ці документи самому неможливо. Лікарні відмовляються видавати довідки, в моргах не хочуть безкоштовно возити тіло. Міліціонери погрожують родичам померлого порушити кримінальну справу за фактом смерті. Доводиться скрізь платити. Краще — напряму "Ритуалу", там самі дістануть усі необхідні довідки.

Харків'яни обурюються, що ховати родичів можна лише за єдиною схемою. Ціни в "Ритуалі" значно вищі, ніж у конкурентів. Приміром, найдешевша труна коштує 600 грн, тоді як у інших є й по 200.

— Як не крути, а платити все одно доведеться, — говорять люди. — Бо за законом викопувати яму і ховати тіло має лише державне підприємство. Так само перевозити тіло з моргу — лише медики. "Ритуал" не обійдеш.

Євген Журавльов не соромиться визнавати, що дані про померлих їм надсилають лікарі "швидкої". Дивує не те, що "Ритуал" має своїх агентів, а інше. Чому головним завданням для комунального підприємства є усунення конкурентів, а не виконання безпосередніх обов'язків? Вони мають копати ями і ховати тіла.

Харків'яни платять за похорон двічі: приватним фірмам за послуги і комунальникам — за місце на кладовищі. Іншого виходу не мають. Відомо понад десяток випадків, коли померлих ховали за тиждень чи за 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Харків'яни не можуть поховати родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі