вівторок, 05 вересня 2006 17:24

"Хай вам платить президент, а я не буду"

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Петро Панімаш із Червоної Слободи під Черкасами судиться з орендарем своєї землі
Петро Панімаш із Червоної Слободи під Черкасами судиться з орендарем своєї землі

Чотири гектари землі в Остапівці Драбівського району на Черкащині 68-річному колишньому бульдозеристу, а нині пенсіонеру Петрові Панімашу дісталися у спадок від матері. Три роки тому землю він передав в оренду товариству з обмеженою відповідальністю "Продсільпром" — на 10 років. Уклали двосторонній договір про оплату паю в 1% від вартості землі. За словами Панімаша, умови диктував орендар — директор товариства 42-річний Сергій Буцько.

— За чотири гектари землі підприємець Буцько платить мені 540 гривень. У рік, — сумно усміхається Петро Олексійович. — Я випадково дізнався, що маю отримувати вдвічі більше. Вирішив походити по кабінетах чиновників, і в одному з них показали указ президента від 2 лютого 2002 року ("Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян-власників земельних ділянок та земельних часток-паїв". — "ГПУ"). Він гарантує мені 2 відсотки від вартості паю — як пенсіонеру. Коли сказав про указ Буцьку, то він мені відповів: "Хай вам так платить президент, а я не буду. Ми в районі домовилися з іншими орендарями більше 1 відсотка не платити", — згадує Петро Панімаш.

Підприємець також сказав: не подобається тобі у мене — розриваємо договір і роби зі своїм паєм, що хочеш.

— Буцько мене залякує, щоб я замовчав. Йому та його колегам вигідно, щоб селяни нічого не знали про свої права. Я не можу віддати свій земельний пай іншому орендареві, тому що землю мені відвели в такому місці, куди новий орендар не зможе проїхати, щоб обробляти. Навкруг орендовані Буцьком землі, — обурюється Панімаш. — Він мене ще й узявся страхати: перестану обробляти твою землю, заросте вона бур"янами. Витратиш потім купу грошей, щоб привести її до ладу.

За чотири гектари землі підприємець платить мені 540 гривень у рік

Дирекція ТОВ "Продсільпром" неправомірно використовує земельні паї в адміністративних межах Остапівської сільської ради — договори із пайовиками не зареєстровані у Центрі державного земельного кадастру, а розмір орендної плати знижений. Про це йдеться у листі прокурора Драбівського району 36-річного Миколи Литвина. Те ж саме кажуть у Черкаському обласному управлінні земельних ресурсів. Щоправда, додають: втручатися ми не будемо.

— Із 1995 року, коли оцінювалася земля, її вартість зросла учетверо. Відповідно, й орендна плата має збільшитися. Ми рекомендуємо сільським радам хоч два рази на рік обговорювати договори з людьми, коригувати розрахунки, — каже перший заступник начальника управління 51-річний Григорій Комликов. — Але втрутитися у підписання чи розірвання договору не може ніхто.

Петро Панімаш вважає ошуканим не тільки себе, а й решту власників земельних паїв. Їм Сергій Буцько також не платить належним чином.

— Мало того, що пенсіонери в селі отримують вдвічі менше, ніж мають. Так їм Буцько платить не грошима, а підгнилою кукурудзою і пліснявим зерном. І приховує від людей їхні права.

Сам Петро Панімаш живе не в Остапівці, а в Червоній Слободі під Черкасами. Пише вірші про важку долю українських селян і листи президенту. Живе один, дружина померла рік тому. Має трьох синів і дев"ятьох онуків.

Директор ТОВ "Продсільпром" Сергій Буцько запевнив "ГПУ", що не має жодних проблем зі своїми пайовиками — окрім Панімаша.

— Я орендую понад 2,5 тисячі земельних паїв. Заборгованостей із виплатами не маю. Лише Петро Панімаш незадоволений. Це така скандальна людина, обзиває мене шахраєм. Не хочу і не маю можливості обробляти його землю. І він мене не заставить. Нехай кому хоче, тому пай і віддає.

Зараз ви читаєте новину «"Хай вам платить президент, а я не буду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі