вівторок, 22 березня 2016 07:55

Ганна Гамза не може ходити після щеплення

Автор: фото з родинного архіву Гамзів
  Ганна Гамза із села Чемер Сарненського району на Рівненщині потрапила до лікарні після щеплення. У неї відмовили ноги. Поступово одужує, але самостійно ходити ще не може
Ганна Гамза із села Чемер Сарненського району на Рівненщині потрапила до лікарні після щеплення. У неї відмовили ноги. Поступово одужує, але самостійно ходити ще не може

11-річна Ганна Гамза із села Чемерне Сарненського району на Рівненщині не може ходити після щеплення від поліомієліту.

— Медсестра робила щеплення у школі на перерві, — розповідає мати 39-річна Тетяна Гамза. — Зайшла зі шприцами, всіх посадила, щось покапала і пішла. Ми згоди не давали. В дитини на губах був герпес, тому вакцинувати її не можна було. Ввечері донька була дуже збуджена, довго не могла заснути. Ми поміряли температуру — в нормі. Наступного дня чоловік завіз дитину на навчання. Ми поїхали в райцентр на базар. А тоді подзвонили зі школи: Аня задихається. Швидку ніхто не викликав. Навіть медсестра не прийшла.

У родині Гамзів шестеро дітей. Найменшій доньці рік і два місяці. Усі діти щеплені, вакцинацію переносили добре.

— Коли ми прийшли в клас, Аня не могла встати. Казала, що руки й ноги не слухаються. Ми ставили її на ноги, а вона падала, як ватна. Чоловік на руках заніс дочку в машину, — згадує мати.

У відділенні неврології обласної лікарні Ганні кололи гормональний препарат та антибіо­тики.

— Той препарат дав ускладнення на шлунок. Дитину рвало. Води не могла попити, бо здавалася їй гіркою, — додає Тетяна. — Другий тиждень лікарі давали таблетки проти герпесу й хотіли нас пошвидше виписати. Вони не знали, що робити. І намагалися не пов'язувати цю хворобу зі щепленням.

Ускладнення після вакцинації почалося ще в трьох учнів, але в легшій формі, без паралічу. Батьки подають на медсестру до суду. Перед щепленням усіх мав оглянути лікар.

— В нашої сусідки теж донька захворіла. Так ломило тіло, що вона лягала на підлогу й скручувалася калачиком. Казала, що так їй легше на холодному. Температура піднялася до 38 градусів. Нічим не могли збити, — продовжує Тетяна Гамза. — У багатьох однокласників крутило руки й ноги.

Шкільна медсестра пропонувала Гамзам гроші, щоб не здіймали скандалу.

— Грошей ми не взяли, не знаю, скільки давала, — каже Тетяна Гамза.

Дівчинку виписали з обласної лікарні.

— Лікарі стверджували, що з Анею все добре. Але коли дитина витягувала вперед руки, вони трусилися. На ногах могла стояти, але недовго, — пояснює. — Температура була знижена. А за день до виписки стала знову задихатися. Я попросила дати направлення на додаткове обстеження. Видали без підписів і штампів, написали, що на вимогу батьків. У день виписки донька вийшла надвір, як п'яна. Її хилитало з одного боку в другий, — каже мати. — Аня в нас не хвороблива. Я з нею в лікарні була лише раз — із застудою.

Нині Аня перебуває в районній лікарні.

— Виправляємо те, що наробили в обласній. Зараз лікуємо шлунок, — говорить Тетяна Гамза. — Дитині стає краще. Почала потроху їсти. Трошки зводиться на ноги, та сама ще не ходить.

У неврологічному відділені кажуть, дитина від них пішла здоровою.

— Дівчинка поступила у дуже тяжкому стані. Вона не могла самостійно ходити, — розповідає лікар відділення неврології Анна Букатевич. — Результати аналізів ми відправили на спеціальну лікарську комісію в Київ. Чи пов'язаний стан дитини зі щепленням, поки що невідомо.

Висновків комісії досі немає.

Зараз ви читаєте новину «Ганна Гамза не може ходити після щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі