четвер, 12 березня 2020 07:16

"Час від часу камін включала. Може, десь затлілося"

Автор: FACEBOOK.COM.COM/НАТАЛІЯ КРАВЧУК
  Анастасія Вірста із села Ленківці Кельменецького району Чернівецької області з дітьми 7-річною Софією, 6-річною Валентиною та Романом, 3 роки, згоріли в будинку. Сусіди помітили пожежу вранці, коли вогонь охопив усю будівлю і впало перекриття
Анастасія Вірста із села Ленківці Кельменецького району Чернівецької області з дітьми 7-річною Софією, 6-річною Валентиною та Романом, 3 роки, згоріли в будинку. Сусіди помітили пожежу вранці, коли вогонь охопив усю будівлю і впало перекриття

— Сусідка десь о п'ятій ранку побачила від двору Насті зарево. Зразу ж визвала пожарку і "швидку". Але рятувати вже не було кого, — розповідає 63-річний Василь Присакар, голова Ленковецької сільської ради Кельменецького району Чернівецької області, про мешканку села Анастасію Вірсту, 27 років.

Із дітьми 7-річною Софією, 6-річною Валентиною й Романом, 3 роки, загинула під час пожежі в будинку в ніч на 5 березня. Оселя вигоріла повністю, впав дах. Тіла з-під завалів діставали рятувальники.

— Зайнялося вночі. Але вогонь помітили вранці, коли впала стеля. Бо будинок стоїть майже на околиці, — каже Сергій Бабчук з обласного управління з надзвичайних ситуацій. — Площа пожежі становила 70 "квадратів". До приїзду рятувальників гасити не було чого.

Анастасія була заміжня за 37-річним Михайлом Вірстою. Він працює вахтовим методом на заводі в Закарпатській області. Жінка з дітьми пішла від чоловіка, бо той випивав. Старша дівчинка навчалася в першому класі. Двоє молодших відвідували садок. У хату, де загинули, їх пустили жити безкоштовно.

— На подвір'ї дві будови — велика хата і флігель. У них ніхто не жив. Господарі пустили Настю з дітьми в меншу. Грошей не брали, просили наглядати за обійстям, — говорить Василь Мелентійович. — Із чоловіком у них ішло до розвода. Мішка добрий хлопець, не вредний. На заробітки їздить, старався дітям помогти. Недавно дров купив, аби мали чим палити. Але любить випити. Приїде із заробітків і давай з хлопцями чарки перехиляти. Настя гонила його, аби не приходив п'яний додому. Хороша була мати, до дітей уважна. За молодших у садочок наперед проплатила 1100 гривень. Велика трагедія сталася. Шкода. Настільки сильно обгоріли, що експерти навіть причини смерті не змогли встановити. Гроші на похорон збирали не лише всім селом. Відгукнулися і в районі, і в області. З Михайлової роботи значну суму передали. Вже й пам'ятники замовили. Ніхто не лишився байдужий до біди.

Причини трагедії встановлюють експерти. Попередньо — зайнялося від електропроводки.

— Грубку того дня Анастасія не палила. У ній було пусто, комин холодний, казали рятувальники. Припускають, що закоротила проводка. Настя час від часу камін включала, на електроплитці їсти варила. Може, десь затлілося, — додає Василь Присакар.

Загибель жінки й дітей розслідують поліцейські.

— Родина була благополучна. Мати дітей доглядала. Алкоголем не зловживала. У справі призначена низка експертиз, слідство триває, — каже Ірина Болодоріна з Кельменецького відділу поліції.

Анастасію з дітьми поховали в селі 7 березня. У неї залишилися мати й двоє молодших братів.

Зараз ви читаєте новину «"Час від часу камін включала. Може, десь затлілося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі