четвер, 29 грудня 2011 05:15

Браконьєри розстріляли лісників із п'яти рушниць

Семеро лісників Рівненського природного заповідника 13 грудня обходили ліс між селами Вежиця і Старе Село Рокитнівського району. Розбилися на дві групи — троє та четверо. По обіді менша натрапила на браконьєрів.

— Ми побачили вогнище, підійшли, — згадує лісник Сергій Кирилович. — Навколо сиділи шестеро. Побачили нас, схопили рушниці, обступили. Я вистрілив у повітря з пістолета, а вони почали стріляти по нас. Мені аж дух перехопило. Досі не віриться, що нас розстрілювали, як на війні.

Браконьєри з п'яти рушниць розстрілювали лісників з відстані 5 м. 44-річному Миколі Францевичу влучили в пах, 38-річному Сергієві Кириловичу — в серце, у 24-річного Віктора Чуриловича не поцілили. На стрілянину прибігли інші лісники, однак браконьєри втекли. Поранених доправили до райлікарні. Наступного дня Кириловича перевезли до відділення серцево-судинної хірургії обласної лікарні.

— Він отримав серйозне поранення, — каже 43-річний Ігор Велігурський, рентгенолог Рівненського діагностичного центру "Експерт". — Свинцева дробина діаметром 6,2 міліметра влучила в груди, пройшла через легеню і на 7 сантиметрів увійшла у серце. Застряла у міжшлуночковій перегородці. Вона завтовшки десь сантиметр. Кілька міліметрів вбік, і чоловік загинув би за секунди.

Лікарі не планують витягувати шріт. У лісника більше шансів на одужання зі шротинкою, ніж без неї.

— За свою 36-річну практику такого не бачив. Хоча багато людей у війну виживали з осколками в серці, — говорить 61-річний Володимир Антонюк-Кисіль, завідувач відділення серцево-судинної хірургії обласної лікарні. — Зараз головне — не допустити інфікування й запобігти ускладненням.

Хворому не дозволяють підводитися. Його навідують сестра 43-річна Наталія і дружина Аліна, 34 роки, медсестра райлікарні. Кириловичі живуть у райцентрі Сарни, виховують доньку 15-річну Марію та сина Владислава, 12 років.

— Біда на голому місці. Як почула, аж серце похолонуло. Так хвилююся, що душа не на місці, — каже Аліна Кирилович. — Лікарі кажуть: чоловіка врятували документи. У нього в кишені лежало посвідчення в твердій палітурці та дозвіл на зброю. Куля у них влучила, убійна сила зменшилася.

Сергій Кирилович із 1999-го працює інженером з охорони і захисту лісу в Рівненському природному заповіднику. На роботі йому та Францевичу зібрали гроші на лікування. Микола Францевич — батько сімох дітей.

Міліціонери спіймали браконьєрів. Вони із села Переходичі Рокитнівського району.

— Вилучили п'ять рушниць. Зареєстрована була одна. Стріляв 51-річний батько із сином. Їх арештували. Їм загрожує до 15 років в'язниці, — уточнює Геннадій Юрчук з обласної міліції.

Зараз ви читаєте новину «Браконьєри розстріляли лісників із п'яти рушниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі