четвер, 23 січня 2020 07:21

Артур Ангел помер від сказу

У Миколаївській обласній інфекційній лікарні 12 січня від сказу помер 31-річний Артур Ангел із села Благодатне Арбузинського району. У серпні торік чоловіка вкусив бродячий собака. Звернувся до місцевої амбулаторії, але щеп­лення від сказу йому не робили. Повторно у лікарню прийшов напередодні смерті. Врятувати чоловіка не змогли — хвороба набула тяжкої форми.

— Артур працював охоронцем на місцевому сільськогосподарському підприємстві. Туди заскочив собака, вкусив його і втік. Чоловік звернувся в амбулаторію. Йому надали першу допомогу і направили в районну лікарню, — розповідає секретар Благодатенської ОТГ Лідія Спасенко, 55 років. — Що далі — він не афішував. Узагалі, що його покусав пес, ми й не знали. Жив він тихо-мирно, між людей рідко бував. Про цей випадок нічого не говорили.

Артур Ангел у Благодатному жив останні два роки з цивільною дружиною Наталією Борлодян, 27 років. Вона домогосподарка. Дітей у пари не було.

— Ми одразу відправили Артура в район. Там і мали його лікувати. Напередодні смерті він знову прийшов в амбулаторію. Скаржився на задишку і кашель. Повторно направили його в Арбузинку, — каже Марія Миколаївна із Благодатенської амбулаторії.

У районній лікарні стверджують: чоловік думав, що має застуду.

— Він був у свідомості, відповідав на всі питання. Стан — некритичний. Його в супроводі лікаря направили в обласну інфекційну лікарню, — говорить головний лікар Ганна Піщанська. — Неприпустимо, що людина так знехтувала і своїм здоров'ям, і здоров'ям оточуючих. Але він не розумів усіх ризиків. Свого часу відсидів у в'язниці, був неписьменний. Примусово лікувати ми його не могли — немає такої норми в законі. Зараз проводимо профілактику — щеплення проти сказу робимо всім, із ким близько контактував Артур.

— Собаку селяни забили палками і ще чотири дні чекали ветслужбу. Лікарі мали їм про цей випадок повідомити. Але ніхто так і не приїхав і люди закопали пса, — каже експерт із захисту прав пацієнтів Віктор Сердюк, 55 років. — А пізніше їм стали закидати з ветслужби, що пса забивати не треба було. Лише спостерігати за ним. А хто саме це мав робити — не уточняли.

У Центрі громадського здоров'я цю інформацію спростовують.

— Чоловік від профілактичних щеплень відмовився. Лікарі не раз нагадували йому телефоном, що треба вакцинуватися. Але на прийом він не з'явився, — кажуть у Центрі. — Собаку на сказ не перевіряли, бо ніде не могли знайти. Селяни казали, що втекла. Коли чоловік повторно звернувся до медиків, то в нього діагностували сказ у тяжкій формі. Йому судомило м'язи. Було важко дихати, ковтати.

В області створили спеціальну комісію, котра перевірила надання профільної медичної допомоги в районі та пацієнту, який помер від сказу. Встановили, що на час першого звернення Артура Ангела потрібна вакцина була в лікарні у достатній кількості.

Хвороба може проявитися протягом року

Сказ — інфекційне захворювання, вражає центральну нервову систему. Без своєчасного курсу щеплень закінчується смертю. Заразитися можна при попаданні слини хворої на сказ тварини в рани, садна, на шкіру. Інкубаційний період — від 7 днів до 12 місяців. Цей термін залежить від кількості вірусу, що потрапив в організм хворого. Також від площі рани та числа нервових закінчень на місці ушкоджень.

Зараз ви читаєте новину «Артур Ангел помер від сказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі