середа, 16 червня 2021 17:50

Завжди у тренді: назвали п'ять принципів англійського квітника
7

Англійський квітник своїми руками: дали поради створення
Фото: idei-dekoru.com
Англійський квітник своїми руками: дали поради створення
Англійський квітник своїми руками: дали поради створення
Англійський квітник своїми руками: дали поради створення
Англійський квітник своїми руками: дали поради створення

Англійський стиль ландшафтного дизайну не виходить з моди. Це своєрідний еталон пейзажного саду. Розкішне поєднання кущів і багаторічників у будь-яку пору дивують чимось несподіванним.

Привабливим англійський стиль садівництва робить відчуття казкової пасторальності та природної гармонійності, народженої з хаосу. Такий сад ховає свої принади. У ньому нічого не відкривається навпростець, з однієї точки огляду. Розташуйте квітник так, щоб він проглядався по частинах, проступав плавно, поступово, під час руху. Нелінійний огляд зробить і простий квітник-острівець цікавою родзинкою саду.

Такі квітники — багатобарвні, їх формують, як мінімум, з 5-6 різних рослин. Їх висаджують групами по 2-5 кущів для посилення ефекту, поодинці — лише кущі та високі злаки.

Принципи квітників по-англійськи:

1. Повне заповнення площі рослинами, що здатні розвиватися, розростатися у суцільні зарості.

2. Контраст по текстурі не лише цвітіння, а й листя. Треба грати на відтінках, ефектах, світлі і тіні, невловимій грі розмірів.

3. Асиметричність та нелінійність у всьому, в тому числі відмова від градації від низьких до високих рослин.

4. Домінування текстурних, універсальних багаторічників.

5. Прості кола, смуги — основа англійських квітників. Вони ніколи не бувають складними. Утворюючи пишні зарості-рамку чи острівець рослин на фоні газону, не варто ускладнювати контур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ландшафтний дизайн на заздрість всіх: показали п'ять стилів

Більш ніж доречні на таких квітниках вербозілля, клопогін, лілійники, головатень, таволжник, сідач, люпин, гадючник, шавлія, вероніка, котяча м'ята. Дельфіній краще доповнити високими дзвониками чи півниками. Внести різноманіття в форми суцвіть та розтягнути період цвітіння можна за допомогою ехінацеї пурпурової, багаторічних айстр, очитків, деревію, осінніх анемон і сортових аквілегій.

Декоративний полин та гейхери зітруть межу між квітником та газоном.

Пом'якшити переходи, об'єднати композиції в єдине ціле й додати динаміки і різноманітності рельєфу найлегше за допомогою журавців-гераней.

Для переднього плану чудово підходять тим'яни, ломикамені, глуха кропива, роговик, гіпсофіли, собаче мило.

Ландшафтний дизайн підпорядковується певним правилам, які диктуються природою. Без знання цих принципів неможливо отримати потрібний ефект.

Завдання такого дизайну полягає в тому, щоб створити гармонійно відкритий простір, що зв'язує людини і природу. Проєкт показує, яким способом відбуватиметься окультурення ділянки.

Зараз ви читаєте новину «Завжди у тренді: назвали п'ять принципів англійського квітника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі