понеділок, 31 травня 2021 11:50

Сюрприз від природи: українці мають забути про деякі овочі

Сюрприз від природи: українці мають забути про деякі овочі
В Україні стане важко вирощувати перець. Фото: Катерина Романчук

Треба забувати про великі ділянки огірків, перців і помідорів в Україні. Хіба на домашні потреби й консервацію. Хто на цьому заробляв – має робити ставку на інжири, гранати, персики й манго. Вони відчувають себе комфортно в подібних умовах.

Можна озолотитися на оливках, але бути готовим до першого врожаю тільки на сьомий рік після висадження.

Про це розповів Gazeta.ua Михайло Бігун, експерт одеського метеорологічного інституту.

"Сніжна зима цього року мало вплинула на загальну тенденцію зміни клімату. В Україні триває глобальне потепління та збільшується частка земель, на яких не буде врожаю без зрошування. Агровиробництво стало метеочутливим. Єдиним виходом збереження доходів аграріїв є залучення нових сортів, які можуть вижити за мінімуму вологи. Українці мають переходити на теплолюбиві культури", - пояснив експерт.

Українці всіх регіонів мають готуватися до кліматичних змін. Яскравим сигналом цього є зменшення вдвічі врожаю буряків на Поліссі та огірків на півночі. Раніше ці культури були візитівками краю.

Там, де раніше був напівстеп - тепер степ. Тому й добре ростуть кавуни з динями. У центральних областях замість великих капустин, ростуть кілограмові грона винограду. Йому треба менше води й більше сонця. Щоб мати товар на продаж чи бартер, українці мають переходити на нетипові культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно розпланувати грядку: назвали поганих сусідів-овочів

Може врятувати система крапельного поливу, яка працює залежно від погоди. Може вмикатися погодинно. Це зручно для дачників, які рідко бувають на ділянці.

Від потепління швидше поширюються шкідники, яких потрібно виводити сильнішими препаратами. Обробляння не можна робити часто, щоб речовини встигли вивестися до збирання врожаю. Треба готуватися до появи й нових тропічних шкідників.

Садові рослини не дадуть повноцінних врожаїв без правильного догляду. Вони потребують поливання, розпушування, підгодівлі, обрізки. Садові культури схильні до нападу шкідників, грибкових і бактеріальних захворювань. Допомогти в боротьбі з грибками можуть і народні засоби. Однак вони мають слабку ефективність, а ефект від їхнього використання нетривалий. Хімічні й біологічні оригінальні засоби не залишать шкідливим мікроорганізмам жодного шансу.

Зараз ви читаєте новину «Сюрприз від природи: українці мають забути про деякі овочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі