вівторок, 16 квітня 2024 10:41

Як визначити, чи прогрівся грунт для посадки овочів: лайфхак спрацює на 100%

Як визначити, чи прогрівся грунт для посадки овочів: лайфхак спрацює на 100%
Спосіб, який миттєво дасть зрозуміти, чи прогрівся вже грунт для посадки насіння Фото: pinterest

Як тільки на вулиці потепліло, можна розпочинати роботу на городі. Але важливо бути впевненим, що земля достатньо прогрілася для посадки різних овочів та зелені.

Gazeta.ua розповість, як з'ясувати, чи ґрунт прогрівся.

Як визначити температуру ґрунту

Для вимірювання температури є спеціальні термометри та багатофункціональні аналізатори. Оптимальним варіантом для дачників-любителів стануть ґрунтові термометри, які коштують досить недорого. Їх можна придбати в спеціалізованих магазинах або інтернеті та досить вірогідно визначати температуру грядки з їхньою допомогою.

Є інший метод. Щойно температура ґрунту досягла потрібної температури, то повсюдно починають проростати бур'яни. Без жодних термометрів вони стають індикаторами потрібної температури.

Коли поверхня ґрунту покриється молодими дикими рослинами, це вірний сигнал, що можна садити все, що вам потрібно.

Утім, це не стосується холодостійких культур, їх можна сіяти набагато раніше.

При якій температурі повітря можна висаджувати овочі

Горох проростає при температурі +2-6 °C, переносить заморозки до мінус 6 °C, але тільки якщо вони короткочасні.

Оптимальна температура для посіву насіння кабачків, патисонів, гарбуза + 10 °C, для рослин – 25-35 °C. Заморозки вони не переносять.

Капуста може проростати, навіть якщо температура повітря + 3 °C. Але оптимальною є температура + 20 °C. Дорослі рослини переносять заморозки до – 7 °C. Переносить короткочасні заморозки і загартована розсада.

Морква проростає за + 4 °C, оптимальна температура її росту + 15-22 °C. Коренеплоди пошкоджуються, якщо температура нижча за 0 °C, сходи витримують заморозки до +4 °C, а дорослі рослини виживуть за +7 °C.

Для проростання огірків потрібна температура + 13-15 °C, для росту 25-30 °C. Опадають квітки і припиняється ріст за +13 °C, за +8 °C загниває насіння в ґрунті, рослина гине від хвороб.

Насіння петрушки, селери проростає за +2-4 °C, а для дорослих рослин потрібна температура +15-20 °C. Сходи витримують заморозки до – 4 °C.

Перець проростає за температури від + 18 °C, але краще почекати + 25 °C. Для росту потрібно + 20-25 °C, а вже при + 13 °C процеси росту сповільнюються, а при температурі близько нуля перець гине.

Насіння редиски, редьки, ріпи можна сіяти при +8 °C, хоча сходи переносять – 4 °C. Але від тривалої дії холоду і при перепадах температури рослина може піти в стрілки. Для дорослих рослин оптимальна температура 18-20 °C.

Салат переносить заморозки до -5 °C, росте за +5 °C. Але краще росте за + 15-20 °C.

Буряк потрібно сіяти тільки при прогріванні ґрунту від + 6 °C. Оптимальна температура повітря для росту від + 15 до + 25 °C.

Помідору для проростання насіння потрібна температура + 20-25 °C, мінімально + 12 °C. Денна температура має бути не нижчою за + 24 °C, нічна за + 18 °C. Томати гинуть, коли температура опускається до + 2 °C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погані сусіди: які рослини не можна садити поруч на грядці

Кріп проростає за + 3 °C, зростає за + 15-20 °C.

Насіння квасолі через холод і підвищену вологість загниває в ґрунті. Зійде рослина тільки при + 15 °C. Добре росте квасоля при + 18-25 °C.

Шпинат проростає за + 3 °C, росте за + 15 °C. Сходи витримують короткочасний мороз до – 7 °C.

Насіння щавлю дає паростки за + 3 °C. Але оптимальною температурою росту є + 15-23 °C.

Цибуля до тепла невимоглива, але за тривалого впливу низьких температур може пустити стрілки. Чорнушка проростає при + 7 °C. Для вирощування цибулі на перо оптимальна температура + 16-20 °C.

На успішний ріст і розвиток розсади впливає багато чинників. Одним із найважливіших - час доби, в який краще її садити.

Під час посадки розсади важливо враховувати погодні умови. Найкраще садити рослини вранці або ввечері. Тоді температура повітря не така висока, як опівдні. Це дозволяє рослинам краще перенести пересадку і не перегрітися.

Зараз ви читаєте новину «Як визначити, чи прогрівся грунт для посадки овочів: лайфхак спрацює на 100%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі