четвер, 02 червня 2022 17:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Запорізьку АЕС можуть повністю зупинити: назвали умову

Запорізьку АЕС можуть повністю зупинити: назвали умову
Запорізьку АЕС можуть зупинити. Фото: East News

Запорізьку атомну електростанцію, яка розташована на тимчасово захопленій території Україні, можливо, доведеться зупинити.

Наразі там більшість блоків зупинені та стоять у резерві. Про це повідомив радник прем'єр-міністра Юрій Бойко у коментарі ЗМІ на майданчику ЧАЕС, передає Gazeta.ua.

ЗАЕС зараз працює в Об'єднаній енергосистемі України на мінімальній потужності.

"Ми постійно моніторимо ситуацію на ЗАЕС разом із ДІЯРУ, і є чітке розуміння того, що вона вже у яскраво-червоній зоні. Поки диспетчерські команди виконуються і станція тримає режим, ми не зупиняємо. Але сценарій, за яким станція може вийти з-під контролю повністю і ми її зупинимо, також розглядається", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАГАТЕ попередили про погіршення ситуації в Енергодарі

За його словами, до цього може призвести "найменший рух у бік втрати контролю за станцією". Такий розвиток подій розглядається у рамках підготовки до сталого проходження опалювального сезону.

Водночас Бойко наголосив, що енергосистема України готова та здатна впоратися з наслідками такого рішення.

На Запорізькій АЕС зараз перебувають майже 500 російських військових. Там багато техніки та вибухівки. Україна не може гарантувати безпеку, хоча й контролює роботу ЗАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Запорізьку АЕС можуть повністю зупинити: назвали умову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі