середа, 21 червня 2023 14:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Вивозять тіла: окупанти намагаються приховати кількість жертв теракту на Каховській ГЕС

Вивозять тіла: окупанти намагаються приховати кількість жертв теракту на Каховській ГЕС
Тіла після потопу росіяни вивозять у невідомому напрямку. Фото: eastnews.ua

Після потопу унаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції представники окупаційної влади збирають тіла загиблих на лівобережній Херсонщині і вивозять у невідомому напрямку.

Ніхто не може порахувати, скільки саме цих тіл, заявив голова пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков, передає "Радіо Свобода".

"Всі тіла, які вони знаходять, вони пакують у чорні мішки та вивозять в невідомому напрямку. Кажуть, що вони їх везуть на Каланчак. Ніхто не може порахувати, скільки тіл людей родичі привозять до лікарні. Вони ставлять будь-який діагноз причини смерті, але не утоплення для того, щоб не фіксувалися жертви саме їхнього теракту. Щоб, як завжди, сховати свої злочини", – зазначив він.

Толоконніков припускає, що кількість жертв, зокрема загиблих, може бути дуже великою. Українська влада не може це зафіксувати, оскільки не має доступу до цієї території через російську окупацію.

Окупанти ігнорують заклики місцевих жителів пройти по домівках і розібрати завали, під якими можуть бути загиблі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали апокаліптичні кадри Херсону після затоплення

"Все, що ми можемо отримати, – це кількість загиблих з лікарні, поки що це по Олешках – близько 11, стільки ж приблизно і по Голій Пристані", – пояснив посадовець.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини територій на півдні України, незалежно перевірити наведені дані неможливо.

На звільненій частині регіону через підтоплення загинули 15 людей, ще 20 – поранені. Зниклими безвісти вважається 31 людина, з них двоє – діти.

Призначений Росією "голова" так званого уряду окупованої частини Херсонської області Андрій Алексєєнко 18 червня повідомив, що кількість загиблих від затоплення регіону становить 35 осіб.

6 червня росіяни підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. На станції зруйнували машинну залу, ГЕС відновленню не підлягає.

Росіяни скоїли злочин екоциду, найбільший за десятиліття у Європі. Каховське водосховище перетворилося на могилу для мільйонів живих істот, сказав президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Вивозять тіла: окупанти намагаються приховати кількість жертв теракту на Каховській ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі