середа, 16 серпня 2017 12:05

В Україні встановлять перший пам'ятник Петлюрі

Автор: Vежа
  У Вінниці восени відкриють перший пам’ятник Петлюрі
У Вінниці восени відкриють перший пам’ятник Петлюрі

У Вінниці в День козацтва та захисника України встановлять перший пам'ятник отаману військ Української народної республіки Симону Петлюрі.

Це буде перший пам'ятник в Україні, пише "Реал".

"Такого пам'ятника в Україні немає. Тому я вирішив, що потрібно увічнити пам'ять про Петлюру, адже він багато зробив для України. Пам'ятник буде бронзовий. Петлюра сидітиме на лавочці", – повідомив меценат Сергій Капуста.

Пам'ятник виготовляли скульптори майстерні "Оврах", пише "Vежа".

"За основу художнього образу ми взяли аналогічне фото. Радилися з цього приводу з істориком Олександром Федоришеним. Вирішили, що буде цікавим художнім поворотом "вставити" у руки Петлюрі карту України, на яку він дивитиметься і бачитиме дві головні позначки – "Вінниця" – тимчасова столиця УНР, – та "Київ" – столиця України, тимчасово захоплена більшовиками. А встановити його плануємо на території двору будівлі обласного радіо. Це логічно, адже, як мені розповіли, в цьому будинку знаходився Будинок канцелярії Симона Петлюри 1920 року", – каже майстер Володимир Оврах.

Пам'ятник виготовлений із бронзи. Він уже відлитий. Залишається відшліфувати та скласти композицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діаспора оплатила зйомки фільму про життя Петлюри в еміграції

Вулиця, на якій розташована будівля обласного радіо, має назву Петлюри. Її перейменували із вулиці Чкалова в рамках декомунізації.

Цього року у Вінниці тривали зйомки фільму "Замах на Петлюру". Частина зйомок відбувалася на цій вулиці у цьому будинку.

Зараз ви читаєте новину «В Україні встановлять перший пам'ятник Петлюрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі