пʼятниця, 26 січня 2018 13:51

У дитячій лікарні 5 годин не надавали допомоги дитині

У дитячій лікарні 5 годин не надавали допомоги дитині
Єдиним, що вказувало на особливий характер лампи над лікарняним ліжком, була літера "К" на вимикачі. Фото:img.tsn.ua

У дитячій лікарні Хмельницького недбальство медиків призвело до опіків рогівки у школяра, який потрапив до лікарні зі струсом мозку.

Дитині довелося чекати лікарів щонайменше 5 годин і терпіти сильний біль, - про це пише ТСН.

До лікарні 7-річний Дмитро потрапив 18 січня зі струсом мозку, - розповідають батьки. Вони привезли його до Хмельницької міської дитячої лікарні, де його обстежили та розмістили разом із мамою у стаціонарі травматологічного відділення.

Близько третьої ночі він прокинувся від болю.

"Йому дали знеболювальне, бо там було незрозуміло, що саме болить – чи голова, чи щось інше. А о п'ятій ранку він вже просто кричав криком. Очі були опухлі", - каже мама хлопця Людмила.

Отримав запалення очей через кварцеву лампу. Її ультрафіолетовим випромінюванням у лікарнях зазвичай знезаражують приміщення. Одна така лампа висіла просто над ліжком, де лежав хлопчик. Під час кварцування треба одягати спеціальні окуляри. Лампа над Дмитриком була ввімкнена більше години. Її увімкнула жінка, яка разом із онукою перебувала у цій палаті вже більше тижня. Жінка і раніше вмикала цю лампу. Вона відчувала певний біль в очах, але не пов'язувала його зі світлом. Крім того, їхні з онукою ліжка були розташовані подалі від лампи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівників дендропарку "Софіївка" можуть посадити за смерть підлітка

"Від п'ятої до десятої години ми чекали на лікаря-окуліста. Лише за п'ять годин прийшов лікар. Весь цей час Дмитрику, крім анальгіну з димедролом, більше нічого не давали. А це практично не допомагало йому. Черговий лікар казав мені о п'ятій ранку, що зараз окуліст прийде. Вже шоста година, лікаря немає. Я запитую, де лікар. Він каже: "Немає, він зараз прийде. І вже о сьомій годині я не витримала і просто сказала: "Сідайте біля моєї дитини і дивіться, бо я вже не можу дивитися, коли дитина від болю ґудзики від футболки з'їла". Він просто кричав криком, там чув, мабуть, весь поверх", - розповіла жінка.

Черговий лікар зв'язався з окулістом близько о пів на дев'яту ранку. Окуліст прописала хлопчику краплі. Медсестра капала йому очі кожні дві години. Зір не пошкодився.

"Вийшов наказ про початок службового розслідування. Однозначно є вина і завідувача відділення, і персоналу відділення. Зараз вони підписали вимикачі з текстом "Кварц. Не вмикати". Це один вимикач в цьому відділенні, який виведений у палату, бо всі решта розташовані у коридорі. Він поки що тимчасово заблокований. Але розглядається можливість, щоб все ж таки вивести його з палати на коридор. І в тих палатах, в яких ми робимо ремонт, такого вже немає. Там є подвійний контроль: один вимикач на коридорі, а другий – на самій лампі, яка розташована високо, що до неї не зможуть дістати діти чи інші відвідувачі", - повідомив начальник управління охорони здоров'я Хмельницької міської ради Борис Ткач.

У лікарні визнають свою помилку.

"Лікарню збудували у 1985 році, і вона споруджувалась за стандартами тих часів. Ми, наскільки могли, швидко зреагували на цю ситуацію. Я призначила внутрішнє службове розслідування. Ми отримали інформацію від всіх причетних до ситуації. Пройшлися по всій лікарні, перевірили, чи є десь ще подібні ситуації, як в тій палаті. Це не єдина така палата в лікарні", - сказала головний лікар Наталя Зимак-Закутня.

Експертна комісія Міністерства охорони здоров'я визнала, що лікарі Жидачівської районної лікарні на Львівщині занапастили життя 12-річного хлопця. У смерті Романа Кулака винуватять одразу вісьмох медпрацівників

Зараз ви читаєте новину «У дитячій лікарні 5 годин не надавали допомоги дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі