вівторок, 02 червня 2015 15:52

Учасникам АТО не виплатили гроші на оздоровлення
6

Фото: Анна Бова

2 червня два десятки демобілізованих бійців 9- го батальйону територіальної оборони Вінниччини прийшли до обласного військкомату. Вимагали виплатити їм передбачені законом кошти на оздоровлення. Підтримати демобілізованих військовослужбовців приїхали громадські активісти.

"Це лише перші скарги. Прикро, що така ситуація по невиплаті компенсації на оздоровлення, по всій Україні. Але хлопці не знають, що мають на неї право, тому поки мовчать", - каже голова люстраційного комітету Вінниччини Анатолій Банах.

"Про те, що нам передбачені ці кошти на оздоровлення - ніхто не говорив. Ми дізналися лише кілька днів тому, коли вже написали рапорти на звільнення по закінченню служби. Тепер кажуть, немає ні оздоровчих, ні матеріальної допомоги. Дали по 750 гривень дембельських. Я кулеметник, отримував 2600 гривень зарплати. То оздоровчих мало бути десь 3500 гривень", - додав демобілізований Антон Господарчук.

До бійців вийшли працівники військкомату, разом з ними - наряд правоохоронців. Останні сказали, що просто контролюють порядок.

"Грошова допомога при звільненні положена, і вони її отримали. Питання стало про виплату грошової допомоги на оздоровлення. На неї мають право військовослужбовці один раз в рік, які пишуть заяву за місцем проходженням служби. І вони б отримали ці гроші, якби до звільнення відбули відпустки. Із батальйону таку допомогу дали лише 43 військовим. Решті написали зараз виплатити грошову допомогу на оздоровлення і грошову компенсацію за невикористані щорічні відпустки. Згідно наказу Міністерства оборони, виплачуються тільки одна сума", - пояснив начальник відділу фінансового забезпечення Вінницького обласного військового комісаріату Андрій Химич.

Бійці поскаржилися, що у відпустки їх не відпускали. Хотіли дізнатися, чи керівництво батальйону отримувало кошти на оздоровлення. Але їм таку інформацію не надали.

"Я хотів взяти відпустку, нас не відпускали. Говорили не положено. Тому чисто фізично цю грошову допомогу отримати не могли. В армію брали - без питань. Тут зараз починаються питання. Хоча б звернутися за ті гроші до стоматолога. Зуби, які повипадали, вставити", - сказав боєць Олександр Ляшко.

Натомість військовим пояснили, що всю інформацію по виплатах бійцям мав довести керівний склад батальйону. Порадили писати заяви до керівництва 59-ї окремої мотопіхотної бригади, якій підпорядковується 9-й батальйон територіальної оборони, аби провели службову перевірку та покарали винних.

Зараз ви читаєте новину «Учасникам АТО не виплатили гроші на оздоровлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі