неділя, 21 липня 2024 19:05

Спецтема: Війна Росії проти України

У Раді пояснили, який був сенс утримувати Кринки на лівобережжі Херсонщини

У Раді пояснили, який був сенс утримувати Кринки на лівобережжі Херсонщини
ЗСУ повністю вийшли з населеного пункту Кринки у зв'язку з тим, що там вже неможливо утримувати позиції. Фото: libkos/Instagram

В Раді відповіли, який був сенс утримувати Кринки на лівобережжі Херсонщини.

За словами депутата від "Голосу", секретаря Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Романа Костенка, там з самого початку ставилося одне завдання - це розвиток плацдарму і далі рух в напрямку Криму. Про це він розповів в інтерв'ю NV, в якому пояснив відхід Збройних сил України з Кринок на лівобережжі Херсонської області та значення операції.

"Ми говоримо зараз просто про Кринки, не про все лівобережжя. Якщо говорити про все лівобережжя, там є присутність наших військ. Щодо Кринок, то в мене наша остання інформація, що ми повністю вийшли з цього населеного пункту у зв'язку з тим, що там вже неможливо утримувати позиції", - зазначив він.

Костенко пояснив, що росіяни практично знищили цей населений пункт і там немає де триматись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кринки залишились лише на мапі - співзасновник DeepState

Відповідаючи на запитання, чи був якийсь сенс, з військової точки зору, утримувати Кринки, адже стало відомо, що там сотні зниклих безвісти і є загиблі, депутат зазначив, що коли він "чує цих експертів, які розповідають".

"По-перше, честь і слава всім тим, хто загинув в Кринках або пропав безвісти. Все-таки сподіваємося, що якась частина не загинула і в полоні, ми їх повернемо. Але якщо говорити безпосередньо про Кринки, там завдання ставилось одне з самого початку - це розвиток плацдарму і далі рух в напрямку Криму. Це стратегічні задачі", - сказав Костенко.

Він додав, що далі підрозділи українських військ зайняли Кринки та почали битися, зокрема біля Козачих Лагерів, та створили серію плацдармів, які відтягнули на себе велику кількість ворожих резервів і не дозволили цим резервам пересуватися на той самий Запорізький напрямок, коли "ми там робили спроби активних дій", та інші напрямки.

"Там, за деякими, скажімо так, донесеннями, стояла і зараз стоїть парашутно-десантна дивізія, яка була скута, в тому числі, і цими плацдармами, які, вони боялися, що будуть розвиватися далі. Якби не було цих Кринок і якби не було наших плацдармів, то вони б більш спокійно маневрували своїми силами і засобами на інші напрямки. І щонайменше могли б прорвати або завдати більших втрат на інших напрямках", - пояснив парламентарій.

Так, за словами Костенка, цей плацдарм відіграв свою роль саме зі стратегічної точки зору і з точки зору допомоги на інших напрямках.

Упродовж минулої доби на лівобережжі Херсонщини бійці ЗСУ відбили п'ять штурмових дій російських окупантів.

При цьому чотири атаки були в районі зруйнованого окупантами села Кринки, з якого ЗСУ відступили. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій.

За його словами, відступ із позицій у Кринках не змінив загальну ситуацію на цій ділянці фронту.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пояснили, який був сенс утримувати Кринки на лівобережжі Херсонщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі