четвер, 31 травня 2018 15:38

"У кого є яйця? Хто вважає себе чоловіком?" - у Львові театрали провели акцію на підтримку Олега Сенцова
5

Вистава "Заручини" створена на основі документальних матеріалів справи О.Сенцова
Фото: Мар'яна Чорнієвич
На кожному із стільців - ім'я та термін ув'язнення кожного із бранців, яких утримують на території РФ та в Криму
Актори львівських театрів читали п'єсу "Заручини" на підтримку українських політв'язнів, яких утримують на території РФ та в Криму
Микола Карпюк, уродженець Рівненщини, засуджений до 22,5 років позбавлення волі; Микола Шиптур, з Івано-Франківська, утримується в колонії у Севастополі, засуджений до 9 років ув'язнення
Засновник ТЕАТРУ.DOC Олена Грєміна з чоловіком Михайлом Угаровим

30 травня на 17-й день голодування українського режисера Олега Сенцова у музеї "Територія терору" львівські театрали читали п'єсу "Заручини" авторства Олени Грєміної за документальними матеріалами його справи. Акція відбулась на підтримку політв'язнів Кремля.

Глядачі та глядачки сиділи на чорних, дерев'яних стільцях. На спинці кожного з яких був прикріплений аркуш з іменем політв'язня та терміном ув'язнення.

"Що може зробити театральна спільнота? Принаймні, вона може розказати про цю ситуацію, про те, що відбувається і як відбувається. Особливо потужним для цього є документальний театр, - каже драматургиня Ірина Гарець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вимога одна - звільнити Сенцова" - політв'язень Кольченко оголосив голодування

П'єсу читали актори Львівського академічного обласного театру ляльок, Львівського академічного драматичного театру ім. Лесі Українки, Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва, Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса. Українською текст переклали Оля Мацюпа, Андрій Бондаренко, Вікторія Швидко.

Уривок з п'єси:

Вступ: "Скажіть, у кого є яйця? Підніміть руку у кого є яйця і член? Хто вважає себе чоловіком? Хто з вас впевнений, що залишиться чоловіком, коли надійде момент пізд**у? У ХХ ст. у його другій половині, після смерті Сталіна, і аж до Путіна можна було було прожити все життя, уникаючи такої перевірки. І зараз можна, якщо постаратись. Але момент пізд**у інколи приходить до тебе, чоловіче, не питаючи. Ще раз: у кого є те, що повинно бути у чоловіка? Підніміть руку".

Автор, суть справи: "У вівторок, 25 серпня 2015 року в Ростові-на-Дону військовий суддя Сергій Михалюк оголосив вирок українському режисеру Олегу Сенцову і анархісту Олександру Кольченку. Їх обвинувачували в тероризмі і визнали винними. Сенцов отримав 20, Кольченко - 10 років розбавлення волі у колонії суворого режиму. Під час обговорень справ, підсудні назвали свою справу сфабрикованою. Сенцов неодноразово заявляв про тортури, ключовий свідок обвинувачення Геннадій Афанасьєв під час судового процесу відмовився від своїх свідчень, які надав на етапі слідства, заявив, що вони були надані під тортурами. Другий ключовий свідок обвинувачення Олексій Черній, якого затримали на гарячому у результаті операції ФСБ, пішов на співпрацю із слідством і зізнався у своїх свідченнях".

"Ваша честь, я вже заявляв, - слово взяв Олег Сенцов, - що не вважаю цей суд легітимним. Ми - громадяни України, яких затримали на території нашої країни. Нас судять за сфальсифікованими справами. Я був і залишаюсь громадянином України. Я не визнаю анексію Криму і військову окупацію Криму Російською Федерацією. І усі договори, які укладає нелегітимна влада Криму, вважаю недійсними. Тут прозвучало багато неправди, тому я вважаю за необхідне давати тут деякі пояснення, але в майбутньому я не збираюсь брати участь у цьому процесі...".

По завершенню читань також збирали підписи у зверненні до президента Петра Порошенка, аби створити орган, який займатиметься українськими політв'язнями.

У музеї "Територія терору" (просп. Чорновола, 45 Г) продовжують збирати листи до політв'язнів, кожен охочий може долучитися. Листи можна приносити без марок, працівники віддають усі листи рідним і вже ті передають їх політв'язням.

16 травня 2018 року Олена Грєміна, художній керівник ТЕАТРУ.DOC, пішла з життя. У цьому театрі регулярно проводилися акції та вистави на підтримку Олега та інших політв'язнів. У 2014 році театр вперше закрили саме за акцію в підтримку Олега Сенцова. Пізніше Олена створила документальну п'єсу про процес над О. Сенцовим, О. Кольченком і Г. Афанасьєвим на основі інтерв'ю і документів, яку поставили в ТЕАТРІ.DOC.

Зараз ви читаєте новину «"У кого є яйця? Хто вважає себе чоловіком?" - у Львові театрали провели акцію на підтримку Олега Сенцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі