четвер, 09 травня 2019 04:15

Студенти вигадали, як не платити за сміття
6

Частина команди "EcoHope"
Підготовка до відкриття станції
Розподіл паперу
Сортування банок на блоки
Підготовка до відкриття станції

У Вінниці відкрилась станція сортування сміття "EcoHope". Студенти-активісти одного із вінницьких університетів створили пункт глибокого сортування побутових відходів. Його принцип полягає в тому, що вторинна сировина розподіляється на 20 різних видів. Сортують пластикові пляшки, кришечки, картонні упаковки для харчових продуктів та напоїв, пакети, скло, жестяні та алюмінієві банки, пластмаса, паперові стаканчики та папір.

Пункт прийому вторинної сировини розміщено за адресою: вулиця Академіка Янгеля, 4. Вторсировину забирає одне з підприємств Вінничини, що займається переробкою. Працюватиме пункт по середах із 12:30 до 18:00.

"Коли я була волонтером у громадській організації "Наше Поділля", то знайшла станцію в Києві "Україна без сміття". Тоді вирішила, що потрібно зробити таку ж у нас. На відкриття прийшли люди зі всього міста, а це означає, що ми цікаві вінничанам" - розповідає Gazeta.ua cпівзасновниця проекту Марія Юзькова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальну мобільну сортувальну лінію створили під Полтавою

Більшість відсортованої сировини принесено самими волонтерами проекту, організатори сподіваються, що невдовзі вінничани активно долучаться до студентської ініціативи.

Співзасновники проекту зазначають, що зараз у Вінниці сортування сміття здійснюється поверхово, адже вторсировину поділяють лише на сухі й вологі відходи.

"Якісно відсортована вторсировина більш цінна, ніж сміття. До прикладу, кілограм ПЕТ пляшок білого кольору коштує 5 грн., кришечки по 7 грн., біла поліетиленова плівка найдорожча - 9-10 грн. Таких станцій у місті потрібно більше. Головна їх мета — навчити людей сортувати сміття" - зазначає Володимир Воловодюк, співзасновник комерційного підприємства ТОВ "Подільська Січ" .

У селі Щербані на Полтавщині розробили першу в Україні мобільну лінію для сортування сміття. Обладнання можна перевозити до звалищ, розбирати відходи на місці.

Зараз ви читаєте новину «Студенти вигадали, як не платити за сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі