субота, 04 травня 2019 23:37

Створили першу в Україні мобільну лінію для сортування сміття

Автор: Алла Костенко
  Причіп встановлюють на опори. Приймальний бункер для сміття автоматично виїжджає за допомогою електролебідок
Причіп встановлюють на опори. Приймальний бункер для сміття автоматично виїжджає за допомогою електролебідок

У селі Щербані на Полтавщині розробили першу в Україні мобільну лінію для сортування сміття. Обладнання можна перевозити до звалищ, розбирати відходи на місці.

— Такі лінії ми виготовляємо не перший рік. А мобільна — новинка. Тема актуальна. Громади масово об'єднуються, деякі питання їм вирішувати важко. Наприклад — куди возити відходи. Нашу лінію можна переміщувати до звалища. ­Зекономлять на доставці непотребу до місця сортування. Власники лінії отримуватимуть прибуток від здачі на вторинну переробку відсортованого за фракціями сміття. Обладнання можна ­також ­здавати в оренду, — розповідає Алла Костенко, 34 роки, виконавчий директор компанії "Системи модернізації складів".

Обладнання розмістили в автопричепі. Конструкторам вдалося вписати в малий простір усе необхідне та залишити місце для працівників. Причіп оснащений металопластиковими дверима та вікнами, системою вентиляції й бактерицидними лампами. Тут можуть працювати від двох до шести операторів кінцевого перебору та один оператор установки. Аварійні кнопки є біля кожного посту, керують обладнанням з пульту управління. При першому запуску виробник проводить навчання для персоналу.

Лінія завдовжки 13,6 м та 2,6 м завширшки. В автопричепі розташований завантажувальний контейнер із бункером. Він автоматично за допомогою електролебідок виїжджає з причепа. З бункера сміття рухається конвеєрною стрічкою.

Далі тверді відходи потрапляють у барабанний сепаратор. Там розриваються мішки та калібрується дрібна фракція й органіка. Окремий конвеєр відводить органічні відходи в спеціальні ємності. Стрічковий транспортер доставляє сміття для ручного сортування. Тут працівники розбирають папір, пластик і плівку. Магнітний сепаратор автоматично відділяє метал.

Потужність мобільної сортувальної лінії — 10 тис. т сміття на рік. Пропускна здатність — до 5 т за годину.

— На початку травня відправимо її до замовника. Першу таку лінію придбала Веселівська селищна об'єднана територіальна громада Запорізької області. Попередньо випробували обладнання на території нашого підприємства. На демонстрацію запросили представників громад із різних областей, — додає Алла Костенко. — Можливо, наступна мобільна станція поїде в Лубенський район Полтавщини. Тривають тендерні процедури для Засульської ОТГ, що об'єднує 28

Зараз ви читаєте новину «Створили першу в Україні мобільну лінію для сортування сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають